Ponedjeljak, 24 Veljača 2020 18:13

Svjetski dan kastracije za spašavanje pasa i mačaka

|||| ||||

Od 1995. godine, posljednjeg utorka u veljači, u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Njime se želi ukazati na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i općenito poboljšalo njihovo zdravlje. Među svijetlim primjerima lokalnih zajednica koje su nešto poduzele za ovaj gorući problem nalazi se Grad Požega. Požega je Odluku o sufinanciranju kastracije donijela u srpnju 2019. godine i do sada su polučeni izvrsni rezultati.

Prizori štenaca ostavljenih u kutijama pokraj skloništa, ranjene, bolesne i pothranjene životinje, mačići bez očiju ono su s čime se često susrećemo putem objava na portalima i društvenim mrežama. To je svakodnevica i udruga koje čine Mrežu za zaštitu životinja i njihovih volontera. Često su upravo oni ti koji sakupljaju odbačena legla štenaca i mačića i time rješavaju problem koji naprave oni koji ne kastriraju svoje pse i mačke, a njihovo potomstvo ostavljaju na milost i nemilost hladnoće, vrućine, gladi, žeđi i kotača automobila.

Kako bi se ukazalo na ovaj veliki problem, još od 1995. godine, posljednjeg utorka u veljači, u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Njime se želi ukazati na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i općenito poboljšalo njihovo zdravlje. Naime, osim neželjenih štenaca i mačića, nekontroliranim razmnožavanjem među životinjama prenose se i mnoge bolesti.

- Unatoč dugogodišnjoj odredbi o obvezi skrbnika pasa i mačaka da kontroliraju razmnožavanje svojih ljubimaca, u Hrvatskoj i dalje postoji golem problem njihova nekontroliranog razmnožavanja te posljedično napuštanja štenaca i mačića. Osim velike patnje odbačenih životinja, posljedice njihova odbacivanja nikada ne snose oni koji su ih odbacili, nego prvenstveno lokalne zajednice koje plaćaju njihovo zbrinjavanje u skloništu i volonterske organizacije kojima se građani često obraćaju kada pronađu napuštene životinje. Stoga je očita nužnost kastracije napuštenih i skrbničkih životinja. - ističe pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja koja koordinira Mrežu za zaštitu životinja.

- Nemogućnost kontroliranja razmnožavanja skrbničkih životinja uvidio je i zakonodavac pa je Zakonom o zaštiti životinja predvidio mogućnost gradova i općina da na svojem području propišu obaveznu trajnu sterilizaciju skrbničkih pasa i mačaka kao način kontrole razmnožavanja, uz izuzetke koji se evidentiraju, što je dosad učinilo više od 200 gradova i općina. - dodaje Ivana Lunka.

Objašnjava da psi i mačke ne mogu kontrolirati svoje nagone, a mogu imati jako puno potomaka, što stvara ogroman pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja:

- Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Stoga više od 100 lokalnih zajednica financira ili subvencionira kastraciju pasa i mačaka. -

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja i skloništa su prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalan priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima. Stoga veterinari taj danas već rutinski zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva.

Iz Mreže za zaštitu životinja pozivaju sve na obilježavanje Svjetskog dana kastracije – lokalne zajednice na propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja i na subvencioniranje kastracije, a skrbnike životinja da se informiraju o prednostima kastracije te da pomognu psima i mačkama pod svojom skrbi.

Podsjetimo, Grad Požega je upravo zbog odluke o sufinanciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka odabran MEĐU TOP DESET POZITIVACA Prijatelja životinja. Grad je donio Odluku o sufinanciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i označavanja pasa mikročipom u 2019. godini. Odluka je na snagu stupila s 1. srpnja 2019, a nakon prvih šest mjeseci stigli su i vrlo pohvalni rezultati odaziva građana. Prema informacijama koje nam je ustupila Veterinarska stanica Požega, od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine u akciju se uključio velik broj vlasnika kućnih ljubimaca koji su iskoristili mogućnost kastracije i sterilizacije pasa i mačaka. Točnije, uslugu sterilizacije ženke psa zatražila su 93 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 37, sterilizaciju mačke čak 156 vlasnika, kastraciju mačke njih 43, dok je svoje životinje mikročipom označilo 135 vlasnika.

Više informacija o Svjetskom danu kastracije i kako pomoći životinjama koje ovise o nama može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr

Izvor: Slavonski.hr