Ponedjeljak, 16 Ožujak 2020 12:29

Priopćenje Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

| |

Održan je sastanak Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije na temu provođenja mjera zaštite od koronavirusa (COVID-19). Sukladno smjernicama Nacionalnog kriznog stožera i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva donesene su odluke za naredno vrijeme radi sprječavanja širenja zaraze na području Požeško-slavonske županije. Važno je napomenuti da na području Požeško-slavonske županije trenutno nema potvrđenih zaraženih osoba te da su 84 osobe u samoizolaciji.

Građanima se savjetuje da sve obaveze u narednom vremenu, ako je moguće, obavljaju telefonski ili putem elektroničke pošte. Preporuča se odgađanje posjeta domovima umirovljenika budući da su osobe starije životne dobi osjetljiva skupina.

- Na području Požeško-slavonske županije trenutno nema zaraženih od koronavirusa (COVID-19), svaki dan koji prođe bez zaraženih je uspješan dan. S obzirom na broj stanovnika te broj prolaza ljudi i putnika, samo jedan broj će biti onih koji su stvarno suspektni te će biti testirani. Pozivamo ostale građane da za neke banalne stvari, za respiratorne tegobe, bez da su putovali negdje ili bili u kontaktu s drugim osobama, savjetujemo da se jave svom liječniku prije poziva epidemiologu. Nismo u mogućnosti ni mi, ni naši infektolozi koji trebaju raditi na izričiti zahtjev svakoj osobi testiranje te molimo ljude za strpljenje. Mjera samoizolacije je mjera propisana kao naš štiti, tih 14 dana treba izdržati radi sebe i radi sigurnosti za ostale ljude. - rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalija.

- Preporučene mjere ponašanja su poštivanje samoizolacije, također su uvedene kazne za osobe koje prekrše samoizolaciju, kazna iznosi 8000 kuna, isto tako postoji u kaznenom zakonu mogućnost za one osobe prenose zarazne bolesti da dobiju zatvorsku kaznu u trajanju do 3 godine. Za sada su zabilježena samo četiri slučaja nepoštivanja samoizolacije koja su ostala na opomeni te se nadamo da neće biti potrebe za kaznama. – rekao je načelnik PU Požeško-slavonske Željko Grgić.

Iz Doma zdravlja također savjetuju sugrađanima da se u sljedeća tri tjedna suzdrže od dolazaka kako ne bi došlo do nepotrebnih stvaranja gužvi u prostorima ordinacija primarne zdravstvene zaštite.

- Nema potrebe da se rade neke stvari koje mogu biti odgođene i to s ciljem zaštite kako sebe, tako i ostalih ljudi. Također, obavještavam sve građane da ćemo otvoriti dvije izvanredne ambulante, u gradu Požegi na lokaciji Matije Gupca i jednu u gradu Pakracu. Ambulante će biti otvorene u srijedu u 7 sati te će raditi 24 sata. Ako građani budu osjetili nekakve respiratorne probleme i sve one simptome o čemu se govorilo do sada, da slobodno nazovu i naši zdravstveni djelatnici će kanalizirati te suspektne slučajeve prema protokolu koji je propisan. – rekao je Marijan Višaticki.

Izvor: Požega.hr/Požeško - slavonska županija