Subota, 21 Ožujak 2020 10:03

Konferencija za medije Nacionalnog stožera - Sad je došlo vrijeme da zaustavimo sve!

| |

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj su objavili nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo 168 oboljelih osoba.

Ili dva metra, ili će policija upozoravati i kažnjavati!

Donijeli smo mjere koje su izbalansirane i ukoliko bi se svi dragovoljno njih pridržavali, temeljeno na vlastitom odnosu svijesti i savjesti ne bi bilo potrebe za drastičnijim mjerama, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Međutim, kako činjenice pokazuju drugo, da ima manjina, ali dovoljna manjina onih koji mogu biti opasnost i za sebe i druge, mi ćemo donositi sve restriktivnije odredbe, odluke koje su rigoroznije i koje će se morati provesti. Stožeri civilne zaštite, a prije svega, hrvatska policija vodit će računa o tome kako se one provode i reagirati svaki put tamo gdje vide da provedba nije kako je propisana. Naši životi će se sve više odvijati u zatvorenim prostorima jer to se iz prakse zemalja koje su bile na prvoj crti žarišta epidemije pokazalo kao mjera koja je nužna. Ljudi, ostanite doma! Ne izlazite iz kuća, osim onih koji moraju ići na posao, a odredili smo koji su to i osim ukoliko moraju ostali građani otići do dućana, vratit se doma, do bolnice, vratit se doma. Moraju se maksimalno poštivati mjere socijalne distance, a to znači .- nemojte prilaziti jedni drugima. Vidio sam jutros, ljudi jesu u manji skupinama, ali idu jedno uz drugo. To ne ide! Ili dva metra, ili će policija na to upozoravati, odnosno ako treba i kažnjavati! -

Ako želite korona party, imat ćemo ga!

- Danas sam opet vidjela naše građane starije životne dobi kako idu oko tržnice, ljude kako se okupljaju, a čujem da sjede na terasama koje ne rade i nosi se svoje piće. Ako želimo korona party imat ćemo ga! Ja mislim da ne želimo. - naglasila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. - A korona party izgleda tako da će onaj tko je stariji, tko je rizičan, tko je bolestan i možda genetski imunološki nosi neku predispoziciju za teži oblik bolesti, završit će kao teško bolestan, možda na respiratoru, a možda i s nekim posljedicama. U klinici sada primamo sve veći broj ljudi, to smo očekivali jer sada dolaze na naplatu sva hodanja po skijalištima i slično, te ne javljanja i neizolacije koje su trebale biti provedene.-

Sad je došlo vrijeme da zaustavimo sve

Struka stoji iza svih izrečenih riječ, naglasio je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak.

- Smatramo da smo do sada vrlo balansirano donosili mjere kojima smo štitili zdravlje naših građana. Sad je došlo vrijeme da zaustavimo sve! Sve ono što nije nužno za osiguranje osnovnog života. Stožer civilne zaštite u suradnji s Ministarstvom zdravstva i s HZJZ intenzivno radi na daljnjim mjerama i istovremeno na tome da objasnim svim ljudima što i kako se ponašati u onome što je dopušteno. Na stranicama Hrvatskog zavoda ja javno zdravstvo gdje ćemo svaku pojedinu situaciju vezanu za javni prijevoz, uz vožnju taksijem, uz sve što ostati dopušteno, objašnjavati kako i na koji način se smije provoditi.

Apeliramo na sve građane, na sve nas da se tih mjera pridržavamo.