Subota, 04 Travanj 2020 19:35

U Hrvatskoj 47 novih slučajeva, Beroš: Sljedeći tjedni određuju našu sudbinu

| |

Trenutno je potvrđeno ukupno 1126 osoba zaraženih koronavirusom, a 119 osoba je ozdravilo. Dosad je dvanaest osoba preminulo. U proteklom 24-satnom razdoblju u Republici Hrvatskoj imamo 47 novih Covid 19 pozitivnih bolesnika. Ukupno je 1126 Covid 19 pozitivnih bolesnika. Ukupno je učinjeno 9833 testiranja od čega u zadnja 24 sata 583. Nažalost, četiri su novo preminule osobe, sve četiri su preminule u KBC Osijek, a riječ je o osobama starije životne dobi i svi su bili kronični bolesnici. Ukupno u Republici Hrvatskoj imamo 12 preminulih osoba. Na respiratoru je i nadalje 39 osoba, a oporavljenih na današnji dan ima 119, što je 27 više u odnosu na jučer.

- Epidemiološki je jasno da su sljedeća dva i pol, do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Stoga, budimo odgovorni i poštujmo mjere, one su tu s vrlo jasnim razlogom i ukoliko ih poštujemo možemo prebroditi ovu ugrozu. - naglasio je ministar Vili Beroš.

Ministar Davor Božinović ponovio je priopćenje koje je jučer Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo vezano uz pokušaj krađe identiteta i neovlašteno internet bankarstvo, te neke informacije vezane uz e-propusnice.

- U posljednjih nekoliko dana na adrese elektroničke pošte građana ponovo su počele stizati zlonamjerne poruke koje za cilj imaju krađu podataka za pristup Internet bankarstvu građana. Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozoravaju građane ada je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te su zbog toga privremeno morali blokirati rad s karticama. Kako bi ponovo mogli raspolagati s kreditnim karticama, od građana traže da slijede poveznicu u poruci putem koje bi se trebali prijaviti na Internet bankarstvo u svojoj banki i potvrditi svoj identitet. Upozoravamo građane da, ako dobiju takve poruke, NIPOŠTO NE OTVARAJU POVEZNICU u poruci nego da izbrišu tu poruku jer se radi o pokušaju krađe njihovog identiteta, odnosno osobnih podataka i neovlaštenog pristupa Internet bankarstvu. - rekao je Božinović.

Upoznao je i s informacijama vezanim za izdavanje e-propusnica.

- Do 11 sati danas izdano je 382. 191 propusnica, daleko najviše od strane poslodavaca. Odbijeno je 9625 zahtjeva. Kako smo i mislili sustav je počeo funkcionirati tako da može obraditi veliki broj podataka i sutra ćemo još vidjeti s obzirom na određene novosti vezane uz grupne prijave od većih poduzeća. Ako se to pitanje tijekom dana riješi možda nećemo morati produžavati onaj rok s početka primjene, odnosno važenja isključivo e-propusnica, a ako ih bude, onda će se taj rok produljiti samo za poslovne subjekte. - rekao je Božinović.

Kada je riječ o samoizolacijama, do sada su evidentirane 3802 dojave, od čega je 1083 dojava potvrđeno da se radi o kršenjima mjera samoizolacije.