Ponedjeljak, 06 Travanj 2020 12:12

Županijski stožer CZ uputio je apel kojim moli osobe koje planiraju uoči Uskrsa doći u Hrvatsku, da to ne učine

| |

Županijski stožer Civilne zaštite jutros je održao konferenciju za medije na kojoj su dani najnoviji podaci o koronavirusu na području Požeško-slavonske županije, s naglaskom na dolazak osoba iz inozemstva uoči nadolazećeg blagdana. Voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia uputio je apel kojim moli osobe koje planiraju uoči Uskrsa doći u Hrvatsku, da to ne učine. U slučaju da, unatoč preporukama, odluče doći, te će osobe morati 14 dana u samoizolaciju. Ukoliko osobe koje dođu iz inozemstva prekrše mjeru samoizolacije, dužni ste prijaviti ih policiji koja će protiv njih podignuti prekršajni postupak, a kazna kršenja propisane mjere iznosi 8.000 kuna.

Proteklog vikenda, točnije tijekom petka, subote i nedjelje, u Požeško-slavonsku županiju je ušla 71 osoba iz inozemstva. Trenutno su 252 osobe u svojim kućama kojima je propisana mjera samoizolacije.

Od danas su na snazi i e-propsunice, a na koji način sustav radi pojasnio je načelnik Policijske uprave Požeško – slavonske Željko Grgić.

- Od danas se primjenjuju e-propusnice. Provjera će se obavljati na svim istim punktovima kao i do sada te će se provjeravati na način da se putem mobilne aplikacije očitavaju QR kodovi. Od uspostave punktova do danas u prometu je zatečeno 74 osobe bez propusnica, također su zatečene i osobe koje su u vozilu imali puške, pištolje i drogu, a neki su bili u vidno alkoholiziranom stanju. Angažirat će se veći broj policijskih službenika koji će nadzirati rosobe koje su došle tijekom ovog vikenda i koje će doći u narednom tjednu. Na razini PU požeško-slavonske obavljena je provjera 745 osoba zbog samoizolacije, zaprimljeno je 100 dojava od strane građana za kršenje mjera samoizolacije, a utvrđeno je da su 23 osobe doista kršile mjeru samoizolacije. – rekao je načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 4 nove upute:

Uputu o podnošenju zahtjeva za izdavanje e-Propusnica za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) i nužne poljoprivredne radove
Uputu Ravnateljstvu policije (za kretanje vozača teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu)
Uputu o kretanju medicinskog osoblja
Uputu o kretanju službenika i žurnih službi koje sudjeluju u sprječavanju širenja korona virusa

Za više informacija posjetite stranice Ravnateljstva civilne zaštite RH.