Petak, 17 Travanj 2020 15:37

Apel vatrogasaca za prestanak spaljivanja - čuvajmo vatrogasce da oni mogu čuvati nas

| |

Vatrogasna zajednica Požeško – slavonske županije još jednom upućuje apel građanima da na otvorenom ne pale vatru, što je u posljednje vrijeme, nažalost, učestala pojava. Naime, dolaskom lijepog vremena i početka poljoprivrednih radova bilježi se povećan broj požara na otvorenom prostoru, nastalih zbog spaljivanja korova i biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova.

Iz Vatrogasne zajednice poručuju kako se ova godina u aktivnostima vatrogasne organizacije značajno razlikuje od svih prethodnih godina, jer su zbog koronavirusa stale sve aktivnosti, osim osnovnih preventivnih i operativnih, poput obveznog održavanja izvještajnih skupština DVD-a i VZ-e, obuke, vježbe, natjecanja, susreti, rad s mladeži, obljetnice DVD-a, kao i sva ostala okupljanja članova DVD-a. Provode se najstrože mjere poštivanja i korištenja osobne i zaštitne opreme, posebice u slučajevima gašenja požara gdje postoji podatak o osobi u samoizolaciji, kao i u mjerama koje se provode sukladno zadaćama koje su vatrogasci dobili od nadležnih stožera civilne zaštite (kontrola mjera socijalne distance i okupljanja većih grupa građana, kontrola samoizolacija i kontrola e-propusnica zajedno s djelatnicima policije).

- Zbog utjecaja i opasnosti od virusa COVID-19 kojemu su vatrogasci izloženi kao i svi ostali prilikom provedbe zadaća na vatrogasnim intervencijama isto predstavlja posebnu opasnost za vatrogasce, jer zbog timskog rada svaka zaraza koja bi ušla u sustav, odnosno u bilo koju vatrogasnu postrojbu, stavila bi u samoizolaciju cijelu postrojbu ili bar smjenu u kojoj je eventualno zaraženi vatrogasac. Neodgovornim paljenjem vatre na otvorenom prostoru, uz mogućnost nastanka znatne materijalne štete, nepotrebno izlažete vatrogasce opasnosti od zaraze korona virusom. – kaže Željko Petrović, predsjednik VZ-e Požeško-slavonske županije.

Imajući u vidu primarnu činjenicu da vatrogasci, uz gašenje požara, spašavaju ljudske živote i materijalna dobra, provode i niz drugih stručnih, operativnih i društveno korisnih zadaća, apeliraju na građane koji neodgovorno pale ili namjeravaju paliti korov i poljoprivredni otpad na otvorenom prostoru da to ne čine, a ako uoče požar da žurno obavijeste vatrogasce na broj Županijskog Centra 112 ili 193, ujedno broj i Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Ukoliko spaljivanje ipak vrše, obvezno isto treba učiniti za mirnog vremena, bez vjetra, osigurati dovoljan broj fizičkih osoba s priručnim sredstvima za gašenje, ne spaljivati istovremeno veće količine otpada, obvezno kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto izgaranja dok se vatra u potpunosti ne ugasi i o svemu obvezno zatražiti odobrenje Županijskog Centra 112 i Županijskog vatrogasnog operativnog centra ili najbližu vatrogasnu postrojbu.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kuna. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo učinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

- Međutim, kako nažalost ima onih koji su se oglušili na navedene preventivne mjere i ipak palili korov i poljoprivredni otpad i time zbog nepoštivanja istih uzrokovali veći broj požara otvorenog prostora od kojih je dio prešao i u šumske požare čime je pričinjana značajna direktna materijalna šteta, a da ne govorimo o šteti na opremi vatrogasaca te njihovo angažiranje samo na požaru iznad Kujnika i Pasikovaca na kojem je cijelu noć bilo angažirano 42 vatrogasca i 6 vozila. – dodaje Petrović.