Četvrtak, 25 Lipanj 2020 18:48

Premijer Andrej Plenković otvorio Studentski dom u Požegi

||||||| |||||||

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je danas u Požegi novi studentski dom čija je vrijednost veća od 30 milijuna kuna. Dom se prostire na 2.888,66 m2 bruto površine i ima 110 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa kupaonicama, od čega 62 kreveta za studente u nepovoljnom položaju; 2 kreveta za studente sa invaliditetom, polivalentnu sportsku dvoranu, medijateku, opremljenu zajedničku učionicu, spremište za bicikle, čajnu kuhinju s blagovaonicom, samoposlužnu praonicu i opremljenu kuhinju s menzom za osamdeset osoba.

Današnjem završetku projekta i svečanosti otvorenja novog Studentskog doma prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Mario Banožić i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, čije ime će novi studentski dom nositi, zatim župan Požeško – slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege prof.dr.sc. Željko Glavić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, dekan Veleučilišta u Požegi Borislav Miličević te brojni drugi uzvanici.

- Ovaj projekt u vrijednosti 32 milijuna kuna koji je u 100-postotnom iznosu financiran europskim sredstvima predstavlja jedan od simbola projekta „Slavonija Baranja i Srijem“, kojim smo 2016. kazali da sada i odmah želimo investirati u Slavoniju. Želimo poslati poruku ravnomjernog regionalnog razvoja. Od 18,5 milijardi kuna koje smo predvidjeli u 7.godišnjojoj omotnici do sada smo ugovorili 12,8 milijardi kuna, a jedan od tih projekta je i ovaj studentski dom na Veleučilištu Požega koje broji 800 studenata, budući dom za više od 110 studenta po najmodernijim standardima i kriterijima sa svim pripadajućim sadržajima, koji će studentima koji će u njemu boraviti, a posebno onima slabijeg imovnog stanja, omogućiti kvalitetniji život i fokusiranje na studentske obaveze, na znanje, obrazovanje i pripremu za tržište rada, za konkurentnost na hrvatskom, europskom i vjerujem širem međunarodnom tržištu. – rekao je premijer Andrej Plenković.

U ime obitelji Tuđman na svečanosti je govorio prof. dr. Miroslav Tuđman i zahvalio svima koji su doprinijeli izgradnju doma:

- To je poruka mladim naraštajima da moraju čuvati vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država. Ova odluka je dio tradicije Požege koja vodi računa o svojim velikanima, Požega je grad koji ima drugu najstariju gimnaziju u Hrvatskoj, u kojoj se vodilo računa o svim požeškim velikanima, tako da svatko tko je prošao školovanje ima tu obvezu. –

Na svečanosti su govorili i predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta, rektora Sveučilišta u Osijeku prof .dr. sc. Vlado Guberac i požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je istaknuo važnost Veleučilišta za grad Požegu.

- Najbolje veleučilište jedna je priča koja se sada zaokružuje. Dugo radimo ovdje, dugo smo sve pripremali i vrlo smo ponosi. I Veleučilište i ovaj Studentski dom zalog su za budućnost, a posebno sam sretan što u Veleučilištu rade kvalitetni, domaći ljudi. U našem gradu, županiji, u Slavoniji postali smo veliko gradilište. Radi se, gradi i ljudi vide da idemo naprijed, sve one mogućnosti koje nam je Europska unija pružala iskoristili smo i to u vremenima kada nismo mi dogovarali sve uvjete. Zamislite što će tek biti u iduće četiri godine i kako ćemo ovaj grad, županiju i cijelu Hrvatsku i dalje razvijati do razine koju svi želimo i zaslužujemo. Mladim ljudima poručujem: dođite u Požegu, upišite ovo Veleučilište iz kojeg ćete izaći kao kompletni ljudi, stručni i kvalitetni, spremni za izazove rada i doprinosa u zajednici. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Na kraju svečanosti, premijer Plenković i Miroslav Tuđman zajedno su otkrili reljef s riječima prvog predsjednika, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević.