Utorak, 30 Lipanj 2020 14:24

Svečano otvoren Interpretacijski centar Terra Panonica

||||||| |||||||

Interpretacijski centar Terra Panonica svečano je otvoren danas u Pleternici. Centar je to koji nudi raznolik program i brojne aktivnosti neformalnog učenja o prirodi i svijetu koji nas okružuje, a posjetitelji će imati prilike istraživati priče o drevnim, ali i sadašnjim vrstama biljaka i životinja Pleternice i Požeško-slavonske županije, koje su, baš kao i cijela Slavonija i brojne susjedne zemlje, bile prekrivene Panonskim morem.

Grad Pleternica nositelj je projekta kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 24.718.714,00 kuna, dodijeljena su sredstva u iznosu od 19.617.772,61 kuna. Projekt se provodi 47 mjeseci. Partneri projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško – slavonske županije i Turistička zajednica Grada Pleternice

Svečanom otvorenju prisustvovali su ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Željko Glavić te ostali počasni uzvanici.

Projektom Terra Panonica revitalizirala se infrastruktura za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. U sklopu projekta je izgrađen Interpretacijski centar s multimedijalnom izložbom, multimedijalna dvorana, te će do kraja godine biti održane edukacije ciljnih skupina, stručne konferencije i kampovi u prirodi za djecu te ostale aktivnosti koje ovaj projekt čine održivim u budućnosti. Ministar rada i mirovinskoga sustava, Josip Aladrović koji je među prvima imao čast iskušati modernu tehnologiju Interpretacijskog centra, u svom je obraćanju naglasio važnost EU projekata.

Tijekom posjeta Interpretacijskom centru Terra Panonica, posjetitelji mogu vidjeti stalnu izložbu s iskustvom proširene i virtualne stvarnosti, izložbu koja na suvremen i inovativan način priča priče o prirodnoj baštini Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije. Uz kreativne ilustracije, diorame i nadasve zanimljive tekstove i izloške, nudi se mogućnost upoznavanja bića koja plivaju, gmižu, hodaju, pjevaju, love i lete. Neka od njih potječu još iz vremena Panonskoga mora, a mnoga su uvrštena u europsku ekološku mrežu NATURA 2000.

Zaigurno, ono što je najzanimljivije najmlađim posjetiteljima, ali i onim starijima, jest virtualna stvarnost kojom će se posjetitelji, uz pomoć VR naočala, u sekundi naći u dalekoj prošlosti te u dubinama Panonskoga mora.

Osim izložbe, posjetiteljima je unutar Centra ponuđen i animirani film, kazališna predstava, zatim brojne edukacijske škrinje s panonskim blagom te edukacijske radionice predviđene za djecu od vrtićke dobi do srednjoškolskog uzrasta, uz poučnu stazu i turistički vlak kojim je omogućen obilazak prirodnih staništa i lokaliteta zaštićenim biljinim i životinjskim vrstama.

Cijena ovog neponovljivog doživljaja je simbolična te iznosi 10 kuna za djecu, učenike, studente i umirovljenike, dok odrasle osobe ulazak u Centar plaćaju 15 kuna. Ono što je važno za istaknuti jest to da su djeca mlađa od 3 godine i osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima i poteškoćama u razvoju oslobođena od participacije ulaznice. Prirodna baština Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije je temelj za razvijanje društvenog života koji se temeljiti na edukacijama, terenskim posjetima, otvorenim danima, uspostavljanju volonterskih akcija u prirodi i slično. Sve navedene aktivnosti direktno i indirektno će poboljšati turističku ponudu Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije što će rezultirati većim brojem dolazaka u Pleternicu.

Izvor: Grad Požega/RVA