Utorak, 17 Veljača 2015 11:31

Javni poziv za iskaz interesa uključivanja u poduzetnički inkubator

|||| ||||

Izgradnja poduzetničkog inkubatora u Industrijskoj ulici je ideja koja će ovih dana dobiti svoj detaljno definirani oblik. Grad Požega je pripremio dokumentaciju za natječaj koji se očekuje u iduća dva tjedna, a na svima koji imaju namjeru osnovati ili razvijati svoju poduzetničku aktivnost je da prijave svoj interes za uključivanje u projekt „Izgradnja poduzetničkog inkubatora". Upravo njima upućuje se javni poziv da Gradu Požegi upute pismo namjere. O tome je danas javnost informirao gradonačelnik Vedran Neferović i dr. sc. Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege.

- Imamo jasnu strategiju što želimo ove godine financirati, što želimo od fondova EU, a ovaj inkubator je samo prva ozbiljna naznaka kako se Grad može uključiti u poticanje poduzetništva. – rekao je gradonačelnik Neferović. Poduzetnički inkubator bit će izgrađen u Industrijskoj ulici, a iako se konačne veličine još preciziraju, plan je bude na oko dvije tisuće kvadratnih metara, u predviđenoj vrijednosti od oko 15 milijuna kuna.

- Ovaj javni poziv bi trebao biti osnova za razradu svih aktivnosti inkubatora kako bismo vidjeli koje su potrebe poduzetnika i onih koji to planiraju postati, kako bismo vidjeli koliko potreba postoji u Gradu Požegi za svim tim aktivnostima. Poziv nije formalnog karaktera, nije obvezujući i niti jednog poduzetnika neće ovo pismo namjere obvezati. To je prije svega potrebno da se dobije slika želja i potreba. – objasnio je pročelnik Šostar.

Za sve koji budu u poduzetničkom inkubatoru, koristiti će ga prvih godina za simboličnu naknadu. Ali, on neće biti samo infrastrukturni projekt s uredima, proizvodnim halama, konferencijskim i informatičkim dvoranama i dr. Bitno je izgraditi ga i opremiti potrebnom infrastrukturom, ali planirano je i definirati njegove konkretne aktivnosti, kao što je edukacija poduzetnika, nezaposlenih osoba, promocija i sl. Pri tome se koriste dobra iskustva drugih gradova, koji su ovakve aktivnosti započeli godinama prije, a u odnosu na koje Grad Požega nažalost kasni. Definirana Industrijska zona s poduzetničkim inkubatorom tako je konkretna aktivnost za „vjetar u leđa" poduzetnicima i svima koji će to žele postati.