Alati za pristupačnost

Biskupija

U Požegi je 1902. godine, na današnji dan, rođen veliki hrvatski pjesnik - Dobriša Cesarić. U književnosti se Cesarić prvi put, kao četrnaestogodišnjak, pojavio 1916. godine pjesmom “I ja ljubim” koja je objavljena u zagrebačkom omladinskom listu Pobratim. Prvu zbirku pjesama Lirika objavljuje 1931. godine i za nju dobiva nagradu Jugoslavenske akademije. Surađuje u mnogim listovima i književnim časopisima, kao što su: Pobratim, Književna republika, Savremenik, Kritika, Hrvatska revija, Vienac. Objavljivao je i književne prikaze, a njegova poezija i danas je omiljena u širokim čitateljskim krugovima. Jedna od njegovih najpoznatijih pjesama zasigurno je Voćka poslije kiše, baš kao i istoimena zbirka u kojoj pronalazimo ostale Cesarićeve poznate pjesme, poput pjesama: Oblak, Slap, Balade iz predgrađa, Pjesma mrtvog pjesnika, Vagonaši i druge. Pjesničko djelo Dobriše Cesarića sadrži desetak knjiga pjesama i prepjeva. Umro je 18. prosinca 1980. godine u Zagrebu.

Specifičnost Cesarićeve poezije upravo je njena jednostavnost. No, važno je naglasiti da taj prvi dojam ne umanjuje umjetničku vrijednost njegove lirike. Ona, osim umjetnički značajnih pjesničkih slika i lirskih izraza, nudi i duboka značenja te nezaobilazne i važne moralne poruke.

Povodom obilježavanja 121. obljetnice rođenja Dobriše Cesarića učitelji i učenici Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ tradicionalno su položili vijenac uz spomen - ploču na pjesnikovoj rodnoj kući. Uz predstavnike Škole prisutni su bili zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda te ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.

Lidija Pecko, ravnateljica Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ uvodno je sve prisutne lijepo pozdravila.
-Naša Škola ponosno nosi ime velikana hrvatske riječi, pjesnika Dobriše Cesarića. Tradicionalnim polaganjem vijenca na rodnu kuću prisjećamo se pjesnikova rođendana, ukazujemo čast i ujedno nastavljamo rad na školskom projektu “Cesarić u Cesariću”. Projekt ove godine broji 18. godinu rada učenika i učitelja kroz razne nastavne i izvannastavne aktivnosti. Voditeljica projekta je Blanka Đimoti Zima, a ja vas pozivam na svečanu završnicu projekta 25. siječnja u Gradsko kazalište Požega - rekla je ravnateljica Pecko

Zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević u svom je govoru istaknuo važnost ovog požeškog pjesnika te njegov doprinos hrvatskoj književnosti.
- Grad koji ne obilježava svoje velikane, koji ne živi za svoje velikane i koji ih se ne sjeća – nije grad. Grad koji to radi ovako prekrasno s mladim ljudima svake godine, uistinu može biti ponosan. Kako na pjesnika Dobrišu Cesarića, tako možemo biti ponosni i na vas sve mlade koji sa sjećanjem na njega provodite ovaj projekt - zaključio je zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević.