Alati za pristupačnost

Hommage akademskog slikara Davorina Radića Matku Peiću

Hommage akademskog slikara Davorina Radića Matku Peiću

U četvrtak, 16. ožujka 2023. godine, na Galeriji svjetlosti otvorena je izložba Akvareli u čast Matku Peiću akademskog slikara Davorina Radića. Izložba u znaku 100. obljetnice rođenja poznatog požeškog slikara i književnika Matka Peića realizirana je u okviru Izložbenog programa Gradske knjižnice Požega te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Radićev hommage njegovu profesoru i prijatelju Matku Peiću požeškoj su publici predstavili ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, profesor Branko Matišić i gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić govoreći pritom i o samom književniku i slikaru kojem je izložba posvećena.

Važan gost na otvorenju bio je i Milan Bešlić, likovni i književni kritičar te esejist koji je kratkim predavanjem publiku upoznao s likom i djelom Davorina Radića. Tom je prilikom spomenuo i svoje poznanstvo s autorom izložbe te njegove poveznice sa znamenitim Matkom Peićem. Donoseći crtice iz Peićeva osobnog života, kritičar Bešlić otkrio je kako su izgledala neformalna druženja s tim Požežaninom po nacionalnosti, kako ga naziva, i koliko je on ustvari volio svoj rodni grad, Slavoniju i Hrvatsku. Naposljetku je najavio i neke nove, buduće suradnje u Požegi u čijem je središtu taj požeški znanstvenik, istraživač i profesor.

Otvorenje jedne od većih izložbi u Gradskoj knjižnici Požega svojim su glazbenim točkama upotpunili učenici Glazbene škole Požega.

 

Fotografije: Miro Martinić

Izvor: Gradska knjižnica Požega