Alati za pristupačnost

Obilježen blagdan sv. Vinka u nastavnoj bazi Fakulteta turizma i ruralnog razvoja

Na južnim obroncima Papuka, u vinogradima požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, kao i svake godine do sada proslavljeno je Vincelovo koje tradicionalno označava početak rezidbe vinove loze. Uz domaćine, dekana Borislava Miličevića, prodekana za razvoj Berislava Andrlića i pročelnika Poljoprivrednog odjela Josipa Mesića te studente, prisutni su bili i rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor za međuinstitucijsku suradnju Robert Raponja, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Požege Željko Glavić, te brojni drugi uzvanici.

Berislav Andrlić, privremeni prodekan za razvoj i poslovanje Fakulteta istaknuo je kako se nastavlja tradicija Vincelova na ovim područjima. „Prije je to bilo u sastavu Veleučilišta u Požegi, danas je to nastavna baza Fakulteta turizma i ruralnog razvoja“ – rekao je prof. Andrlić istaknuvši kako su u svojim nastojanjima ipak otišli i korak dalje.

“Osnovano je spin-off poduzeće Vinum Academicum d.o.o. koje sada po novome upravlja našim objektom, vinogradom i prodavaonicom vina. Tendencija suvremenog obrazovanja upravo je osnivanje takvih poduzeća koje će biti usmjereno i na nastavnu i istraživačku, ali i komercijalnu djelatnost. Tako taj transfer istraživanja i tehnologija koje provedu nastavnici u okviru svojih znanstvenih radova završe upravo kao rezultat kvalitetnijeg i izvrsnijeg vina te zadovoljnih potrošača.“ – istaknuo je Andrlić.

Pročelnik Poljoprivrednog odjela mr. sc. Josip Mesić rekao je kako je 2022. godina u vinogradarskom dijelu bila izuzetno zanimljiva i komplicirana, ali je u konačnici rezultat bio i bolji od očekivanog.

„Vina su izvrsna, svježa i lagana. Zadnjih godina imali smo problem s visokim šećerima što rezultira i visokim alkoholima, ali ove godine to nismo imali. Imali smo dugotrajnu sušu i nešto manji urod, ali oborine tijekom berbe izbalansirale su sadržaj šećera u grožđu te kasnije i alkohola u vinu. Uz običaj Vincelova vidimo da je vegetacija dobra te se očekuje dobra vinogradarska godina.“ - istaknuo je pročelnik Mesić.

Ovom prigodom vinograde je blagoslovio župnik Župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Vetovu Želimir Žuljević.

Izvor: Požeško-slavonska županija