Alati za pristupačnost

Biskupija

Noć muzeja u Centru za posjetitelje "Požeška kuća" Gradskog muzeja Požega

Muzejsku noć Gradski muzej Požega ove će godine simbolično obilježiti u svom novom odjelu „Požeškoj kući“. Posjetitelji će moći besplatno posjetiti „Požešku kuću“ u petak, 27. siječnja 2023. godine od 18. do 22. sata, te razgledati zanimljive sadržaje novog prostora, a kratkim filmom moći će se upoznati s poviješću Muzeja i budućim muzejskim postavom. Posjetitelji će moći kupiti i nove suvenire koji su se projektom „Požeške bolte“ osmislili i izradili kako bi promovirali Požegu, njezinu bogatu povijest i kulturu. Muzejska noć u idućoj 2024. godini bit će prigoda za početak obilježavanja 100. – te obljetnice osnutka Gradskog muzeja Požega, a ova 2023. je u znaku 100. -te obljetnice rođenja našeg Požežanina Matka Peića.

Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je prvu "Noć muzeja" 2005. godine, dok se navedena manifestacija u Gradskom muzeju Požega počela se obilježavati od 2008. godine, kada se uz brojne posjetitelje proslavio i rođendan Julija Kempfa, osnivača Muzeja.

Ideju za organiziranje različitih muzejskih programa, kako bi se popularizirala tema muzeja i potaknula posjećenost muzeja u pomalo tmurno, zimsko doba godine, kada su se muzeji slabije posjećivali, predstavile su djelatnice  Muzeja za umjetnosti i obrt mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić i mr.sc. Vesna Bulatović. Zanimljivost vezana uz ovu manifestaciju je „Noć u muzeju“ američki film nastao prema slikovnici hrvatskog ilustratora, crtača stripova i filmskog redatelja Milana Trenca, danas predavača na ALU u Zagrebu. Film je u siječnju 2007. godine bio najgledaniji film u američkim kinima, a prikazivan je i na hrvatskoj televiziji.

Pridružite se i vi ove 2023. godine Muzejskoj noći u Centru za posjetitelje "Požeška kuća".

Izvor: Pozega.hr/Gradski muzej Požega