Alati za pristupačnost

Požeško-slavonska županija dodijelila ugovore o bespovratnim sredstvima jedinicama lokalne samouprave

Požeško-slavonska županija dodijelila ugovore o bespovratnim sredstvima jedinicama lokalne samouprave

Županica Antonija Jozić uz prisustvo predstavnika jedinica lokalne samouprave, javnih ustanova s područja Požeško-slavonske županije, te predsjednika, članova i članica udruga u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi s područja Požeško-slavonske županije, svečano je dodijelila bespovratna sredstva za provedbu njihovih aktivnosti.

„Nakon što je Skupština PSŽ usvojila program javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i sportu, ostvarili smo sve preduvjete da danas možemo potpisati i uručiti vam ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za što ste se prošle godine kandidirali na natječaju/pozivu koji je raspisala Županija. Svi vi potpisnici ugovora činite jedan važan segment Požeško-slavonskoj županiji - segment razvoja kulture, sporta i tehničke kulture te vam svima veliko i neizmjerno hvala na svom vašem angažmanu. Tu prvenstveno mislim na vas volontere i ljude koji u udrugama radite i vrijedno skrbite o području vaše djelatnosti.“ – rekla je županica Jozić.

Za područje kulture potpisani su ugovori vrijedni 66.400 eura, za područje tehničke kulture u županijskom proračunu osigurano je 4 tisuće eura, dok je za razvoj sporta Požeško-slavonske županije osigurano 140 tisuća eura.

„U tehničkoj kulturi sredstva su značajno manja, ali ja se nadam da u godinama koje su ispred nas možemo učiniti velike iskorake vezane i za tehničku kulturu na području PSŽ, a što se tiče financiranja sporta velike iskorake učinili smo posljednje dvije godine kada su sredstva za razvoj sporta Požeško-slavonske županije i više nego udvostručena u odnosu na razdoblje kako je to bilo prije. Danas se potpisuju ugovori vrijedni preko 200 tisuća eura te vam želim uspješno provođenje svih vaših aktivnosti koje ste planirali prema projektu. Nadam se da će i ova sredstva jednim malim dijelom pridonijeti u ostvarenju svih vaših ciljeva koje imate.“ – istaknula je županica Jozić.

Pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Sunčica Bajić istaknula je kako svi trebamo postati svjesni koliko raznolika područja pokrivaju naše institucije i udruge.

„Na javni poziv za kulturu prijavilo se 57 prijavitelja koji su kandidirali 71 program. Odobrena su sredstva po sljedećim područjima – audio i video umjetnost, digitalna umjetnost, dramska i plesna umjetnost, glazbena i glazbeno scenska umjetnost, interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse, književnost. Brojčano i financijski najjača je kategorija kulturno umjetnički amaterizam, imali smo 28 programa u ukupnoj vrijednosti od 19.010 eura. Po kvalitetama prijave za programe tehničke kulture shvatili smo da će ulaganje u tehničku kulturu značajno utjecati na razvoj, obrazovanje i slobodno vrijeme naših mladih. Na javni poziv za tehničku kulturu javilo se 9 prijavitelja, koji su kandidirali 13 programa.“ – rekla je pročelnica Bajić.

„Što se tiče kategorije sporta u protekle dvije godine intenzivno smo se bavili unapređenjem financiranja sustava. Javni poziv u sportu raspisala je sportska zajednica i temeljem prijava sportskih saveza i klubova koji sudjeluju u višim razinama natjecanja odobrili smo financiranje u sljedećim područjima – programi Školskog sportskog saveza, koji organizira i provodi sportska natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola. Osim toga, Školski sportski savez kandidirao nam je i dodatni program naziva „Vježbaonica“ kojim se obuhvaća širi krug djece u izvannastavnim aktivnostima, a za te programe odobreno je 14.600 eura, dok sredstva za zdravstvenu zaštita sportaša u ovoj godini iznose 8 tisuća eura. Za obavljanje osnovne djelatnosti zajednica i saveza, tu se podrazumijeva funkcioniranje samih saveza i svih njihovih programa, osigurano je 32.600 eura. Kategorija provođenje programa klubova koji se natječu u višim razinama, osigurano je 64.800 eura. Zadnja kategorija koja je temeljem javnih potreba u kulturi potvrđena, sufinanciranje je programa u sportu iznad standarda u iznosu od 20 tisuća eura. Taj će poziv naknadno raspisati Sportska zajednica te će se moći prijaviti svi oni klubovi koji nisu direktni korisnici sredstava kroz rad zajednice.“ – naglasila je pročelnica Bajić.

Izvor: PSŽ