Subota, 26 Listopad 2013 21:30

Dani jabuka - završeni podjelom nagrada

||| |||

Drugog dana 18. izložba „Dani jabuka – Požega 2013. nije bila ništa manje posjećena od d jučer. Danas su posjetitelji bili više zainteresirani za kupnju jabuka, džemova, pekmeza, meda, kolača ….svega onoga što se može od jabuka i s jabukama ukusno pripremiti.  

Među najstarijima, a „punoljetna“ po broju godina, izložba je završena podjelom nagrada za najljepše štandove. Poljoprivredno prehrambena škola Požega dobila je nagradu za najljepši štand s jabukama, OŠ Ađamovci za najljepši štand s prerađevinama,  a OPG Mirko Veić iz Mijhaljevaca za štand s ekološkim proizvodima. Za pčelinje proizvode najljepšim štandom proglašen je Ojabuke9.JPG PG Marijan Krpan iz Požege. „Kraljica“ izložbe je Josipa Orišković, , a „kralj“ Emanul Galić, oboje učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Prema ocjeni posjetitelja najljepši štand je Veleučilišta u Požegi. Uz čestitke, diplome su uručili Ferdinand Troha, zamjenik župana i Vedran Neferović gradonačelnik Požege, koja je jedan od pokrovitelja izložbe.

Related items

 • 18. izložba - Dani jabuka - Požega 2013. 18. izložba - Dani jabuka - Požega 2013.

  Preko 60 proizvođača jabuka i voćnih prerađevina izložilo je svoje proizvode na 18. izložbi koju Poljoprivredno savjetodavna služba, Podružnica Požeško-slavonske županije organizira s udrugom "Zlatna dolina" iz Kaptola i Veleučilištem Požega - Dani jabuka – Požega 2013. Uz proizvođače požeškog kraja u prepunoj dvorani restorana Sara babin Vir postavljeni su štandovi proizvođača iz Rešetara, Pakraca, Osijeka, Bizovca, Nove Kapele, Đakova, Kutine, Valpova itd., a gosti sajma su proizvođači iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovogodišnji izvrstan urod jabuka vidi se i po bogato popunjenim izložbenim mjestima.
   
  U ime Grada Požege Darko Puljašić, zamjenik gradonačelnika Vedrana Neferovića, čestitao je svim izlagačima na postignutom, poželio uspješnu proizvodnju i sajam jabuka, koji će Grad Požega i nadalje podržavati. Otvarajući izložbu, župan Alojz Tomašević je zahvalio domaćinu na prostoru za izložbu, ali i pozvao predsjednika i članova Upravnog vijeća Veleučilišta da podnesu ostavke, jer djeca koja na Veleujabuka2.JPGčilištu uče kako proizvoditi i biti voćari i vinogradari, moraju izlagati u svom prostoru, gdje bi se morala održati sljedeća izložba.  – Jesmo li spremni biti dio Europe, bogate, časne i poštene ili oni koji traže pomoći. Ja mislim da ovaj prostor zavređuje daleko bolje, ne trebamo pomoći, tražimo biti jednaki. I zato zajednički se udružimo u klastere, u zadruge i udruge i izađimo na hrvatsko i europsko, pa i svjetsko tržište. – poručio je župan Tomašević.

  Kako je rekla Đurđica Kšenek, rukovoditeljica Poljoprivredno savjetodavne službe za našu županiju, jabučnjaci se prostiru na oko dvije stotine hektara, ovogodišnji urod je odličan, ali problem je nedostatak hladnjača, pa proizvođači često lošije prolaze od onih koji njihove jabuke čuvaju do prodaje.
   
  Danas je na izložbi obavljeno ocijenjivanje štandova, dok će sutra biti uručena priznanja najboljima. Izložba je otvorena danas do 18 sati. Uz to su sklopu izložbe organizirana stručna predavanja. Među pokroviteljima ove izložbe, koja je jedna od najstarijih takvih u Hrvatskoj je i Grad Požega.