×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Srijeda, 22 Travanj 2015 13:05

Unatoč negativnim posljedicama porezne politike, Grad nastavlja s programima i investicijama

|||| ||||

Mi smo u projekcijama Proračuna za 2015. očekivali da će nerazumne i pogubne odluke Vlade RH za jedinice lokalne samouprave imati za posljedicu smanjenje od oko 10 posto ili 3,5 do 4 milijuna kuna. No, prema podacima za prva tri mjeseca pokazatelji govore da razlika iznosi 1,424.521 kunu, što je minus 15,4 posto. – informirao je gradonačelnik Vedran Neferović na danas održanoj konferenciji za novinare o posljedicama porezne reforme Vlade RH, koju je održao sa svojim zamjenicima Mariom Pilonom i Darkom Puljašićem. Nadalje je rekao kako će to na godišnjoj razini iznositi 6 milijuna kuna manje sredstava u proračunu Grada Požege.  O koliko značajnim iznosima se radi ilustrira činjenica da je se za taj novac u Gradu moglo asfaltirati čak pet ulica, poput Ulice Matije Kožića, gdje će radovi uskoro započeti. Ili, otvoreni bazeni kakve Požežani toliko trebaju, ili Trg sv. Terezije koji bi mogao biti uređen za dvije godine bez ikakvih sufinanciranja.

Poznato je da su mnoge jedinice lokalne samouprave zbog ovakvih manjkova u proračunima posegle za povećanjima obveza građanima, od cijene vrtića, komunalne naknade, prireza itd. Što je unatoč ovim nepovoljnim posljedicama učinjeno, gradonačelnik je rekao: - Podsjetit ću: nismo mijenjali iznos sudjelovanja roditelja u cijeni vrtića, nego smo povećali učešće Grada u cijeni koštanja programa predškolskog odgoja u privatnim predškolskim ustanovama sa 500 na 600 kn uz ograničenje na sufinanciranje najviše do dopuštenog broja djece po svakoj odgojno-obrazovnoj skupini prema Državnom pedagoškom standardu, nije mijenjana vrijednost boda za obračun komunalne naknade, nije mijenjana stopa prireza, nisu mijenjana materijalna prava zaposlenih. -

Kako se radi o sasvim jednostavnoj, a neumitnoj logici brojeva, neminovno je bilo i smanjivanje, ali u rashodima. Smanjene su donacije udrugama u kulturi, udrugama građana, jednim dijelom proračunskim korisnicima Gradskoj knjižnici i čitaonici, Gradskom kazalištu, JVP Požega, Vijeću srpske nacionalne manjine, materijalnim rashodima gradske uprave za 224. 000 kuna ili 6,5 posto. - I uz taj nerazumni čin vlade RH, uspjeli smo na Gradskom vijeću donijeti program i osigurati poticaje za zapošljavanje u iznosu od 350.000 kuna u 2015. godini, gdje su se prvi obrti i tvrtke već javile za korištenje. Svakom normalnom i realnom čovjeku je jasno da je Grad Požega ovim pretrpio značajni minus u svom proračunu, no mi ćemo i dalje pokušati maksimalno nastaviti s radom i ulaganjima, investicijama i projektiranjima. Nadam se da ćemo s početkom ljeta prezentirati javnosti jedan vitalan projekt za Grad, koji će umnogome odrediti prometne tijekove u gradu za rješavanje višegodišnje želje građana da se regulira promet na Trg Sv. Trojstva. – zaključio je gradonačelnik Neferović, uz najavu rasprave na ovu temu na sastanku udruge gradova idućeg tjedna u Slavonskom Brodu.

Poziv Veleučilištu na razgovor

Gradu Požegi je upućen je kratki i šturi dopis Veleučilišta u Požegi, kojim traži suglasnost za dogradnju glavne zgrade s površinom od oko 2.200 kvadrata, a s procijenjenom vrijednosti od 10 milijuna kuna. Iako je Grad Požega vlasnik zgrade i zemljišta na kojem je Veleučilište, ni obrazloženja, niti informacija o tome u dopisu nema.

- Meni je izuzetno drago da će biti ulaganja na Veleučilištu i drago mi je da se ono širi. Naravno da Grad Požega neće praviti nikakvu smetnju tome, i naravno da je cilj svima da se ono razvija, pozdravljamo tu inicijativu. Međutim, zar je teško dogovoriti sastanak i sjesti za isti stol, prezentirati projekt, reći što se želi u kom pravcu, koji su sadržaji, pojasniti građanima i gradonačelniku, Gradskom vijeću što je to što Veleučilište investira i što želi napraviti – rekao je tim povodom gradonačelnik Neferović.

Iz Grada je odgovoreno Veleučilištu pored ostalog kako se podržava svako ulaganje u interesu Grada, te da – radi izdavanja suglasnosti za namjeravano izvođenje radova na predmetnoj nekretnini, Grad zahtijeva da mu se u što kraćem roku dostavi na uvid idejno rješenje namjeravanog zahvata u prostoru, odnosno projektnu dokumentaciju -. Kako je istovremeno u Grad stigao i dopis Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u kojem se najavljuje mogućnost kandidiranja projekata visokih učilišta s 100-postotnim financiranjem, razloga za razgovor itekako ima.