Srijeda, 27 Svi 2015 11:11

Otvoren natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

|||| ||||

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ove je godine izdao natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, no s nešto drugačijim uvjetima apliciranja i korištenja. Upravo je to bila tema konferencije za novinare o kojoj je danas govorio Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege.

U odnosu na 2014. godinu, a prema izmjenama Programa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, od ove je godine prijava na natječaj omogućena svim građanima i to direktno prema Fondu. Također je došlo do izmjena definicije obiteljske kuće te će tako natječajem bit obuhvaćen veći broj obiteljskih kuća, a pojednostavljena je i potrebna dokumentacija kao i sam proces prijave.

- Prošle godine bio je isti natječaj, međutim projekt je prošle godine išao preko Grada Požege dok ove godine prijave idu izravno na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tj. prijave više ne idu preko gradova i općina već svaka fizička osoba podnosi prijavu sama za sebe – rekao je Šostar.

Što se uvjeta tiče, jedan od najvažnijih je onaj da objekt koji se aplicira na natječaj mora biti izgrađen temeljem građevinske dozvole, građevinske površine do 600 m² ili s najviše tri stambene jedinice te s najmanje 50% bruto podne površine namijenjene stanovanju. Moguće je prijaviti obiteljske kuće koje su izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine, ali ne kuće za koje je pokrenut postupak legalizacije do okončanja istoga.

Za grad Požegu sufinanciranje je do 40% od ukupne vrijednosti investicije, ali ne više od 84 tisuće kuna i to do 30 tisuća kuna za toplinsku zaštitu ovojnice, do 30 tisuća za zamjenu vanjske stolarije, do 12 tisuća kuna za ugradnju jednog ili više sustava za korištenje OIE te do 12 tisuća kuna za ugradnju plinskog kondenzacijskog kotla. Moguće je ostvariti sufinanciranje jedne, dvije ili sve tri mjere energetske učinkovitosti.

Prije svega, nužno je kontaktirati ovlaštenog certifikatora koji će korisnika voditi tijekom cijelog procesa prijave na javni poziv, njihov popis nalazi se na web stranci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Rok za dostavu zahtjeva je kraj 2015. godine ili do isteka sredstava.

Za sve dodatne informacije te pomoć pri prikupljanju dokumentacije i ispunjavanju prijave obratite se Upravnom odjelu za europske integracije Grada Požege - Trg Sv. Trojstva 11, na broj telefona 034/ 312 – 586 (Dario Colle) ili putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..