Srijeda, 30 Listopad 2013 11:46

Mjesec borbe protiv raka dojke

| |

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, raka koji je najčešći uzrok smrti kod žena i od kojeg u Hrvatskoj svake godine oboli njih više od dvije tisuće. U Požeško-slavonskoj županiji od raka dojke svake godine oboli između 40 i 50 žena, a umre prosječno njih 13 te je upravo u povodu mjeseca borbe protiv raka dojke u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije održana tiskovna konferencija na ovu temu.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine s ciljem smanjivanja smrtnosti od raka dojke, otkrivanja karcinoma u početnom stadiju i poboljšanja kvalitete života pacijentica oboljelih od raka dojke. Jasmina Kovačević, koordinatorica Nacionalnog programa za našu županiju istaknula je važnost dobivanja što bolje obuke žena preventivnim mamografijama kojima je u sklopu ovog programa kod 46 žena iz naše županije otkriven rak dojke te važnost održavanja kontinuirane sinergije svih sudionika i partnera kako bi se nastavio model dobre prakse.

Model dobre prakse za našu županiju predstavio je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo navodeći kako je riječ o organiziranom prijevozu žena iz udaljenog loše povezanog Čaglina na preventivnu mamografiju. Ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije i zamjenik gradonačelnika Grada Požege Darko Puljašić pozvao je sve građane naše županije da se uključe u program kako bi daljnja suradnja bila još uspješnija te napomenuo kako od prošle akademske godine i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjeluju kao velika pomoć u provedbi Nacionalnog programa. Studenti trenutno obilaze i informiraju žene s pleterničkog i brestovačkog područja te razgovaraju o važnosti ranog otkrivanja raka.

Potporu u suradnji, prijevozu i drugim aktivnostima pruža i Liga borbe protiv raka Požeško-slavonske županije kao važan faktor u provedbi Nacionalnog programa.