Četvrtak, 01 Listopad 2015 13:45

Okusi Hrvatske tradicije - Okusi Zlatne Slavonije

||||| |||||

U požeškom Gradskom muzeju danas je prezentiran nacionalni projekt Okusi Hrvatske tradicije – Okusi Zlatne Slavonije čiji je dio postala i Požeško – slavonska županija. Projekt je umjeren na razvoj ponude lokalnih jela, razvoj prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje iste, te promociju i prezentaciju prema širem turističkom tržištu.

Kako kažu iz Turističke zajednice Požeško – slavonske županije, okusi i mirisi regionalnih i lokalnih kuhinja sve se više ističu kao vrijednost i kvaliteta turističke ponude, ali i kao sve značajniji motiv za putovanje i bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem.

- Okusi Hrvatske tradicije nacionalni je projekt koji se, ovisno o području na kojemu se implementira, temelji na tradicionalnoj gastronomiji toga područja. U 2015. i 2016. godini članstvo u projektu ide preko Turističke zajednice Požeško-slavonske županije i dodjeljujemo table koje se stavljaju na objekte koji su nositelji standarda. Na našim području riječ je o osam objekata koji će biti dio ovog nacionalnog projekta – rekla je Maja Jakobović, direktoricaTurističke zajednice Požeško – slavonske županije.

Nositelji standarda Okusi Hrvatske tradicije u našoj županiji su ugostiteljstvo Zlatni lug, Stari fenjeri, Krčma „Gavran“, restoran „Grgin dol“, restoran Vila Stanišić, Ugostiteljstvo Grbavac, buffet "Čiča Mata" iz Velike, Omanovac iz Pakraca i Schön Blick iz Vetova.

Kako i priliči Zlatnoj Slavoniji, projekt je predstavljen uz degustaciju autohtonih slavonskih jela i okusa prošlih vremena, od domaćeg kruga iz krušne peći, preko vrhunskih mesnih proizvoda i prerađevina poput kulena i čvarka, potom ribljih specijaliteta te raznovrsnih slastica poput šmarna i štrudli.

Do sada je projekt implementiran u objektima na području Varaždinske i Vukovarsko – srijemske županije, a provodi se u našoj te u Zagrebačkoj županiji.