Ponedjeljak, 11 Studeni 2013 21:31

Martinje u Domu za starije

| |

Martinje s ceremonijom krštenja mošta održano je i u Domu za starije i nemoćne. gdje su se uz tambure i mlado vino na nekadašnje dane podsjetili i njegovi korisnici. Da sve bude po „martinjskim pravilima“ pobrinuo se i vinski biskup Boris Benčić.

Na Martinju u Domu među gostima je bio pored ostalih i župan Alojz Tomašević te zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić.

Related items

 • Požeško Martinje 2013. Požeško Martinje 2013.

  Vince naše, koje jesi u peharu, ulij u grlo naše te rasvijetli pamet našu, budi dobre volje kako kod kuće, tako u vinogradu i podrumu. Ne otpusti nas od pune čaše kako i mi ne otpuštamo nikoga od pune flaše i ne odvedi nas u prazan, nego u puni podrum da uživamo u vinskom rodu i ne uvedi nas u napast da pijemo vodu. – dio je „molitve“ vinskog biskupa uz koju je danas na prostoru Lermanove i Florijanove ulice „kršten“ mošt u vino. A kum mladom vinu bio je onaj, kojemu to dolikuje ne samo za veselu prigodu, Dinko Vojak, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Stjepan Koydl.

  Već poznata vesela ceremonija koju je vodio Boris Benčić, vinski biskup, uspjela je ponovno okupiti brojne martin5.JPG prolaznike i namjernike, jer se nudilo svega po malo, ne samo vino, već i kobasice, kolači, sirevi, medovi, pekmezi itd. Pjesma uz tambure TS Posegana i Ciraki u „vinskom“ raspoloženju bila je poziv i da se zapleše.

 • Martinje u šetališnoj zoni – u subotu Martinje u šetališnoj zoni – u subotu

  Mošt će simboličnim tradicionalnim krštenjem u subotu postati mlado vino. Turistička zajednica Grada Požege osmu godinu organizira Martinje, ponovno na uglu Lermanove i Florijanove ulice. Stari običaj proslave Martinja, o kojem je Glasnik Požeške županije pisao još 1903. godine preselio se u novije vrijeme iz vinograda na asfalt, uz program koji okuplja ne samo ljubitelje vinskih kapljica.

  O programu koji se priprema javnost je danas u ime organizatora izvijestio Bruno Horvat. Početak je već u 9 sati, uz nastup TS Ciraki i Posegana. Središnji dio programa je u 11,30 kada će biti spektakl krštenja mošta, koji vodi vinski biskup Boris Benčić.

  Vinogradi ipak nisu zaboravljeni. Biciklisti će se u rekreativnoj vožnji provesti stazama po Požeškoj gori. Polazak je u 9,30, a povratak u 11,30. Nudit će se vino požeških i kaptolačkih vinara, ali i sirevi, medovi, pekmezi, rakija, slavonske kobasice s kiselim kupusom i td.

   

 • 12. susreti zborova umirovljenika Županije 12. susreti zborova umirovljenika Županije

  Blizu pet stotina pjevača sudjeluje na 12. susretu zborova umirovljenika, koji se u restoranu Sara Babin Vir održava u organizaciji Matice umirovljenika Požeško-slavonske županije, a pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i Grada Požege.

  – Naša županija ima 22.000 umirovljenika, to je toliko mogućnosti i izazova. – rekao je pored ostalog župan Alojz Tomašević, otvarajući smotru uz poziv: - Vi ste se borili vrijedno i izgrađivali ovu našu županiju i domovinu, stoga vas pozivam, vašu djecu, vaše unuke, u ovo vrijeme kada svi govore kako ništa ne valja, kako se ništa ne može, kako se propada, da zajednički kažemo - pred nama imamo Božju pomoć i vrijedne ruke, kvalitetne ljude i samo zajednički moramo još više svi raditi, kako ste vi to činili. Pozivam vas da županiju stavimo na ono mjesto koje joj pripada, a to je u vrhu razvijenosti RH. -

  Gradonačelnik Vedran Neferović, pozvao je sve umirovljenike na iskrenu i toplu suradnju, jer su bogatim životnim i radnim iskustvom itekako zaslužili da Grad Požega brine o njihovim potrebama. Zvonko Čorak, predsjednik Matice umirovljenika Županije zahvalio je na potpori za ove susrete, ali i druge aktivnosti koje umirovljenici organiziraju.
  Na susretima su nastupili zborovi iz Jakšića, Vetova, Kaptola, Požege, Pleternice, Velike, Brestovca i Pakraca-Lipika.

 • Korisnici "Dnevnog boravka i pomoć u kući starijima" okupili se u Emovačkom lugu Korisnici "Dnevnog boravka i pomoć u kući starijima" okupili se u Emovačkom lugu

  Korisnici županijskog projekta "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" danas su se okupili na izletu u Emovačkom lugu. Radi se o projektu koji se provodi s razine Županije, a obuhvaća oko dvije stotine korisnika s područja Grada Požege te općina Brestovac i Jakšić. Njihovom su se izletu pridružili gradonačelnik Vedran Neferović i Ferdinad Troha, zamjenik župana za društvene djelatnosti.

  Zahvaljujem što ste me pozvali da vas posjetim na ovom vašem izletu i nadam se da ćete ugodno provesti ovaj lijepi sunčani dan. Grad Požega i dalje će podržavati ovaj program, a u planu je i otvaranje Ureda za umirovljenike kako bismo kroz njega pokušali rješavati veliki broj problema koji vas muče i nadam se da ćemo to moći oformiti već u idućoj godini. – rekao je gradonačelnik. Također je istaknuo kako Grad Požega i dalje ima namjeru pomagati stariju populaciju kako bi im život bio što lagodniji.

  Zato hvala svima vama što brinete vi o nama, na svakoj toploj ljudskoj riječi koju dođete nam reći. Jer starost je stvarno tužna, uz poneke ljude ružna, ali vaša briga za nas sretnima naš čini danas – bila je poruka korisnika pomoći.

 • Baka Ana proslavila 100-ti rođendan Baka Ana proslavila 100-ti rođendan

  Stogodišnja baka Ana danas je u krugu obitelji i prijatelja proslavila svoj stoti rođendan, otkrivši kako je tajna njezina dugovječnog života u radu, molitvi i kozjem mlijeku. Ana Vrban iz Novih Mihaljevaca majka je dvoje djece te baka četvero unuka i sedam praunuka, a već je sedamdeset godina udovica. Rođendan su joj došli čestitati i gradonačelnik Vedran Neferović sa svojim zamjenicima, Mariom Pilonom i Darkom Puljašićem, Ferdinand Troha, zamjenik župana za društvene djelatnosti te Ante Šolić, predsjednik GO HDZ-a jer je baka Ana njihov najstariji član.