Utorak, 12 Studeni 2013 21:33

Glazbena škola pred dovršetkom, ali Ministarstvo raskinulo ugovor o dodatnom financiranju

|| ||

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije raskinulo je Dodatak Ugovora o sufinanciranju radova na Glazbenoj školi Požega, koji su prošlog mjeseca potpisali ministar i potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić i gradonačelnik Vedran Neferović. - Ovo jednostrano poništenja ugovora o zajedničkom financiranju, dogradnji i rekonstrukciji Glazbene škole u Požegi, jedan je nerazuman, štetan i po svemu sudeći politikantski čin. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić demonstrira politiku usmjerenu protiv razvoja Grada Požege i njenih stanovnika, jer kako drugačije objasniti da samo u 14 dana poništi vlastiti potpis na ugovoru kojim se sufinanciraju radovi na Glazbenoj školi. – rekao je gradonačelnik Neferović u svojoj izjavi za javnost na konferenciji za novinare, koju je održao sa svojim zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom.

Glazbena škola će ovog tjedan biti u potpunosti dovršena. Slijedi pregled i prijem, nakon čega će se moći useliti u ovaj novi i prekrasni objekt, središte budućeg kulturnog života ne samo Požege. Međutim, i dalje ostaje pitanje kako riješiti financijski problem koji je unatoč već potpisanom ugovoru, sada opet aktualiziran njegovim raskidanjem. - Imajući u vidu i neke druge akcije posljednjih dana, izjave koje su demonstrirane u Požegi od strane drugih ministara u Vladi SDP-a, nameće se zaključak da aktualna hrvatska vlast želi kažnjavati Grad Požegu i Požežane zbog rezultata na lokalnim izborima. – kaže gradonačelnik Neferović, dodavši: - Želim vjerovati da će pobijediti razum i da će Grad Požega imati primjeren odnos u Vladi RH. Stoga pozivam potpredsjednika Vlade da još jednom preispita svoju odluku, da se izdigne iznad destruktivnog politikantstva te da se i ovaj ugovor o financiranju Glazbene škole ipak realizira. Ukoliko se to ne dogodi Grad Požega će iznaći načina da ovaj projekt, koji bi s ovim tjednom bio završen, isfinancira vlastitim snagama. –

Međutim, zašto bi Požežani platili 1,3 milijuna kuna koliko je dodatno ugovoreno s Ministarstvom regionalnog razvoja - glasilo je i jedno od danas postavljenih pitanja? Jer, sve je bilo transparentno poznato i prije zaključenja sada raskinutog ugovora. Obrazloženje da se ugovor raskida jer su radovi obavljeni ne stoji. Kako je rekao Darko Puljašić, zamjenik gradonačelnika, Ministarstvo je sa svojim službama prošlo sve dokumente, sve je pregledano, nitko nije ništa skrivao, nije imao figu u džepu, svi su znali o čemu se radi. Znali su što se radi, a ovaj tjedan će radovi biti gotovi. Dakle, radovi tada još nisu bili završeni. Ministarstvu ćemo dati još jednu priliku da razmisli. Možda je netko nešto krivo vidio. -

Na pitanje o pravnim sredstvima koje će Grad Požega uložiti u ovom slučaju, gradonačelnik je stajališta da nije za takvo sporenje s ministarstvima, s potpredsjednikom Vlade i za svu onu lošu praksu koja je bila proteklih godina, gdje se tužakalo, a sporovi gubili. Dodao je kako je u ovom slučaju čudna šutnja dvojice saborskih zastupnika iz Požege, koji bi mogli pojasniti da li je ovo praksa i u drugim sredinama, da se potpisani ugovori s potpredsjednikom Vlade stopiraju, a saborski zastupnici šute.

Related items

 • 1. rujna - novi rok dovršetka glazbene škole 1. rujna - novi rok dovršetka glazbene škole

  Nova zgrada Glazbene škole trebala bi biti spremna primiti učenike od prvog dana sljedeće školske godine. Iako je bilo najavljeno da će radovi biti završeni do 20. lipnja, situacija je drugačija – novi rok je 1. rujna ove godine. Izjavio je to danas gradonačelnik Vedran Neferović, prema informaciji koju je potvrdio izvođač radova.

  Nova zgrada u koju se treba useliti Glazbena škola Požega, osnovna i srednja, trenutačno je najveća investicija u Požegi, ali s problemima financiranja za koja se rješenja traže. - U ovom trenutku je jasno da ova  investicija prelazi prvobitni plan za oko 2,5 milijuna kuna, koliko se više troška pojavilo, a za što u ovom trenutku nije određen način financiranja. Sa svoje strane mogu reći da će se Grad Požega maksimalno zauzeti da se ti radovi i taj iznos sredstava do kraja osigura. – rekao je gradonačelnik Neferović. Zatražio je razgovor o tome u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, čiji ministar nije izrazio želju za razgovor, već ga upućuje na svoje suradnike, a od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, čeka se odgovor.
   Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja prema ugovoru treba financirati 70 posto investicije u zgradu, a Ministarstvo znanosti opremanje zgrade u vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna, od čega je do sada osigurano 960.000 kuna. - Ako tu ne budemo postigli dogovor da se ta investicija zajednički isfinancira, onda će Grad morati imperativno, po cijenu stopiranja nekih drugih stvari, ovaj objekt završiti, jer želimo da se ta priča okonča, bez obzira na, mogu reći, jedan čudan način dogovora i čudan način financiranja cijele te priče.  Mislim da ne treba o tome u ovom trenutku razglabati, ići ćemo stavku po stavku i razjasnit ćemo gdje su bili problemi da se sve skupa okonča na zadovoljstvo učenika i svih nas drugih u Gradu. – kaže Neferović. Naime, investicija je prešla iznos od oko 10,5 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja je prema dogovoru s Gradom trebalo isfinancirati 70 posto, odnosno 7 milijuna kuna. Ostatak od oko 2,5 milijuna radova koji se pojavio nakon ugovora, nije definirano u odnosu s Ministarstvom, što je sada problem. - Mogu samo nagađati zašto je uopće na takav način investicija koja je procijenjena na 14 milijuna kuna spuštena na 8,5 milijuna kuna plus PDV. Onaj tko je to tako dogovarao, ako je dogovarao, više nije u poziciji da dogovora, a ja sam u poziciji da taj problem moram riješiti. – dodaje gradonačelnik Neferović uz najavu kako će idući mjesec o svemu informirati gradske vijećnike, jer se radi o problemu za koji u gradskom proračunu nema novca, a mora se riješiti.
  Osim rekonstrukcije i dogradnje starog Vatrogasnog doma u novu Glazbenu školu, potrebno je rekonstruirati i dio Babukićeve ulice. Radi se o investiciji u vrijednosti blizu 700.000 kuna
 • Koncert Mješovitog zbora Glazbene škole Požega Koncert Mješovitog zbora Glazbene škole Požega

  Koncertom Mješovitog zbora Glazbene škole Požega u Obrtničkom domu danas je  završena još jedna uspješna školska godina, ali i marljiva pjevačka sezona. Svoje umijeće pokazali su raznolikim repertoarom, od skladbi domaćih autora klasične glazbe kao što su Boris Papandopulo i Ivan pl. Zajc, do svjetskih klasika i stranih autora poput Eltona Johna, te narodnim slavonskim skladbama. Pod vodstvom profesorice Branke Horvat svojim nastupom priredili su publici izuzetan glazbeni događaj. 

  Mješoviti zbor Glazbene škole Požega djeluje od osnutka Srednje glazbene škole u Požegi. Nezaobilazni je sudionik svih školskih aktivnosti, ali i kulturnih događanja grada Požege i Požeško-slavonske županije. Posebnost večerašnjeg programa bile su i četiri skladbe koje je s Mješovitim zborom Glazbene škole Požega uvježbao maturant Josip Prajz, kao dio obrane završnog rada iz predmeta dirigiranje. Kruna ovogodišnje sezone je osvajanje glavne nagrade na četvrtom Međunarodnom natjecanju mješovitih zborova “ Grand Prix Zlatna Lipa Tuhelja“ održanog u Sloveniji u konkurenciji od 18 mješovitih zborova iz Hrvatske i Slovenije, kojim je zbor potvrdio kontinuitet uspješnih nastupa.

 • Glazbena škola pred završetkom Glazbena škola pred završetkom

  Prošlog tjedna, nakon intenzivnih aktivnosti od našeg dolaska u Gradsku kuću, uspjeli smo osigurati financiranje vantroškovničkih radova za završetak Glazbene škole, tako da smo u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije potpisali ugovor o daljnjem financiranju. – izjavio je gradonačelnik Vedran Neferović na konferenciji za novinare koju je danas održao sa zamjenikom Mariom Pilonom.

  Financiranje završetka građevinskih radova u iznosu od oko 2,5 milijuna nije bilo riješeno, pa prema osnovnomm ugovoru taj dio financiranja bio obveza Grada Požege, koji to nije planirao, niti osigurao sredstva. – Prošlog tjedan potpisali smo ugovor o daljnjem financiranju u kojemu će Ministarstvo financirati 1,294. 000 kuna, a Grad Požega s 1, 204.000 kuna ostatka radova, što znači da će ukupna investicija će iznositi 13.149.892 plus 382. 981 kuna nadzora, koordinatora, troškova „Tekiji“ HEP-u.-

  Iako smo doživljavali razne kritike ili opaske o aktivnosti i instrukcije kako bi što trebali, ti koji su to dijelili očito da nisu sami tako postupali, pa smo mi svojom aktivnošću proteklih mjeseci pokazali da želimo za dobrobit Grada Požege kontakt s Ministarstvom i uspjeli smo doći do nastavka sufinanciranja. Mislim da je to dovoljan argument za sve daljnje rasprave o tome kako je Glazbenu školu trebalo financirati.- rekao je gradonačelnik Neferović.

  Trenutačno je izvode radovi na stepeništu objekta, a konačni završetak Glazbene škole bit će 15. studenog. Očekuje se da bi učenici ove škole mogli „useliti“ prije Nove godine. Ostaje još pitanje financiranja opreme. O potrebnih 4,2 milijuna kuna, za 900.000 kuna od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa proveden je natječajni postupak za nabavu informatičke opreme i tonskog studija. Preostaje još opremanje koncertne dvorane i nabava instrumenata. O tome će biti nastavljani razgovori u Ministarstvu znanosti,  obrazovanja i športa. 

 • Završavaju se radovi na uređenju Babukićeve ulice Završavaju se radovi na uređenju Babukićeve ulice

  Uz završne radove na novoj Glazbenoj školi, danas se završava asfaltiranje Babukićeve ulice. Izvršena je rekonstrukcija vodovoda, odvodnje i elektroinstalacija, uređeno 15 parkirališnih mjesta, a za nekoliko dana bit će postavljena i nova javna rasvjeta. Ovom ulicom promet će se ubuduće odvijati jednosmjerno od Ulice Kamenita vrata prema Primorskoj.

  - Investicija u Babukićevoj ulici, čija dužina je 125 metara, je oko 760 000 kuna. Završetkom uređenja imat ćemo obnovljen kompletan prostor uz Glazbenu školu, čiji će se izgled svojom arhitekturom uklopiti u tradiciju Grada Požege. – informirao je gradonačelnik Vedran Neferović prigodom današnjeg obilaska gradilišta. Radovi na Glazbenoj školi također se privode kraju. - Čekamo još samo završni materijal za obloge na stubištu, rok isporuke je malo duži, tako da očekujem da će to idućeg tjedna biti isporučeno i postavljeno. Nakon više održanih sastanaka i usklađivanja situacije s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova  Europske unije, obavljene su sve prepiske i uvid u izvršene radove, očekujemo sada da se izjasni o tome nastavlja li pratiti ostatak troškova, za koje je u osnovnom ugovoru predviđeno sufinanciranje u odnosu 70 prema 30 posto. – rekao je gradonačelnik u odgovoru na pitanje o radovima.

  Za doznačena sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa od 900.000 kuna rekao je kako su namjenski utrošena prema javnim natječajima, na kojima su izabrani ponuditelji za tonski studio i informatičku opremu. – I dalje ćemo tražiti potrebna sredstva, ako ih ne bude od Ministarstva za instrumente i za stolce koncertne dvorane, nastavit ćemo tražiti načine da iduće godine to opremimo. – Nova zgrada Glazbene škole je investicija u ukupnoj vrijednosti od 14 milijuna kuna, čijim završetkom će Požega dobiti reprezentativni prostor ne samo za školu, već i druge prikladne kulturne sadržaje.