×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Subota, 31 Listopad 2015 09:01

Predstavljeni "Memoari baruna Franje Trencka"

|||||| ||||||

Barun Franjo Trenk, genijalni vojskovođa, neustrašivi borac i neumorni pustolov, i danas inspirira životom i djelom, osobito Slavonce, kojima je po srcu i vlastitom priznanju pripadao. Njegovu slavu pronose i nastavljaju i požeški Trenkovi panduri, povijesna postrojba i gradska glazba, u čijoj organizaciji je predstavljena knjiga „Memoari baruna Franje Trencka“. Tako je i predstavljanje knjige počelo koračnicom za koju se vjeruje da ju je napisao sam barun Trenk. Knjigu je izdao Historiografski institut, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, priredio ju je Alexander Buczynski, prevela Mica Orban Kljajić, dok je urednik izdanja Stanko Andrić.

- Vjerujem da svi znamo koliki je potencijal u priči o barunu Trenku i poveznici s ovim prostorom Požege i Požeštine. Vjerujem da u perspektivama to može biti samo jedan dobar motiv i želju da se ostvari jedna turistička ponuda i afirmacija Grada Požege kroz ovu povijesnu priču - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na predstavljanju knjige i zahvalio udruzi Trenkovi panduri na promicanju kulturnog života u gradu. -

O slavnom barunu puno se zna, pa čak i ono što se nije dogodilo, npr. priča o njegovoj kutjevačkoj ljubavnoj avanturi. Tako je i sam priređivač Buczynski, kako je sam rekao na promociji, imao pred sobom čak četiri biografije baruna Trenka, ali niti za jednu nije mogao reći da ju je sam barun napisao, dodavši: – Mi smo htjeli da bude najizvorniji pristup cijelom pothvatu kojeg smo zajedno pokušali riješiti, da koristimo izvornu građu, pa i ime onako kako se sam Trenk potpisao, a to je „Trenck“ - . Čak i njegovi portreti su različiti, pa se s potpunom sigurnošću ne zna koji je pravi. - O njemu ima puno toga što je negativno, a pozitivno tu i tamo. Junaštvo je njegova najnaglašenija osobina – kaže Buczynski.

James Bond 18. stoljeća: pustolov, kockar, ljubavnik i junak – tako su nazivali baruna Franju Trenka. Iako se rodio u Calabriji kao Franz von der Trenck, sin pruskog časnika, za sebe je volio reći „Ich bin Schlavoner“. O njemu su pisali Josip Eugen Tomić, autor djela Barun Franjo Trenk: pučki igrokaz u četiri čina, Josip Andrić u romanu Barun F. Trenk: historički roman iz slavnih vremena Marije Terezije, knjiga Ferde Šišića iz 1900. glavna je znanstvena monografija posvećena Trenku, a Trenkova autobiografija inspirirala je i Srećka Albinija za stvaranje operete Barun Trenk, koja je obišla mnoga svjetska i domaća kazališta. Poveznica Trenka i glazbe osobito je zanimljiva iz razloga što su njegovi panduri bili prva vojska u Europi koja je u svom sastavu imala vojnu glazbu, tzv. Turkisch band, kojom je plašila protivnike na bojnom polju.

Prema riječima dr. sc. Stanka Andrića, knjiga donosi puno pojedinosti koje široj javnosti, a možda i povjesničarima nisu toliko poznate, od njegovog rođenja, djetinjstva i raznih dogodovština tijekom kasnijeg života, rekavši : - Tekst se zaista čita u jednom dahu, kao neka vrsta malog romana, nešto što se može preporučiti široj čitalačkoj publici -.