Utorak, 17 Studeni 2015 11:35

Gradonačelnik najavio brojne projekte u 2016. godini

|||| ||||

Izgradnja novoga dječjeg vrtića, rekonstrukcija i dogradnja OŠ Dobriše Cesarića, rekonstrukcija Trga sv. Terezije samo su neki od projekata koji su planirani u 2016. godini, a koje je na danas održanoj konferenciji za novinare predstavio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, u prisutnosti svojih zamjenika Marija Pilona i Darka Puljašića te predsjednika Gradskog vijeća Nine Smolčića.

Gradonačelnik je istaknuo kako projekcija proračuna za 2016. godinu iznosi 121 milijun kuna te kako su u njemu planirana sredstva od kreditnog zaduženja Grada Požege od 35 milijuna kuna. To je iznos koji Grad Požega planira realizirati u 2016. godini za provođenje brojnih projekata koji imaju za cilj na adekvatan i okolišno prihvatljiv način razviti i prilagoditi postojeću urbanu infrastrukturu, rekonstruirati postojeće i izgraditi nove objekte te asfaltirati.

Na području Grada Požege ne postoje dovoljni kapaciteti za smještaj djece u vrtiće i predškole, stoga je interes Grada dobivanje novog prostora i izgradnja dječjeg vrtića koji bi zadovoljio sve potrebe i standarde. Riječ je o projektu vrijednom 12 milijuna kuna koji bi unaprijedio tehničke i profesionalne kapacitete mreže sustava predškolskog obrazovanja na području Grada Požege. Novi bi vrtić bio smješten na Prauljama, udaljen svega 1,5 km od Trga Sv. Trojstva.

- Realizacijom ovoga projekta bismo sadašnju zgradu jaslica dali na korištenje braniteljskim udrugama za Dom branitelja gdje bi oni imali adekvatan prostor i na primjerenom mjestu, čime bi konačno branitelji Požeško-slavonske županije imali dostojno mjesto na kojem se mogu okupiti – rekao je gradonačelnik Neferović.

Projekt rekonstrukcije postojeće građevine OŠ Dobriša Cesarić – adaptacija postojećeg prostora i dogradnja školsko – sportske dvorane, vrijedan je preko 10 milijuna kuna i također je u planu za iduću godinu. Njime bi se povećali prostorni i tehnički kapaciteti kroz rekonstrukciju (dogradnju) učionica i kuhinje osnovne škole „Dobriša Cesarić“ te izgradnju i opremanje školsko-sportske dvorane. Zatim je tu i projekt rekonstrukcije Trga sv. Terezije. Riječ je o sakralnoj kulturnoj baštini koja gotovo osam stoljeća snažno obilježava identitet Trga sv. Terezije. Time će Grad dobiti novu dimenziju u smislu stvaranja uvjeta za kvalitetnije prožimanje gradskog tkiva i funkcije grada – stvorit će se prostor ugodan oku, odgovorno povijesno tretiran i kvalitetno pripremljen za buduća događanja u gradu. Vrijednost ovoga projekta je 12, 5 milijuna kuna.

Tu je i projekt rekonstrukcije Gradskih bazena koji su svoj današnji izgled dobili 2003. godine dok je sam proces izgradnje i uređenja gradskih bazena u Požegi trajao nekoliko desetljeća. Neophodno je spomenuti mogućnost turističke valorizacije obnovljenih gradskih bazena, koji bi upotpunili turističku ponudu te povećali atraktivnost Požege kao turističke destinacije te proširiti sezonu kupanja od svibnja do kraja rujna.

U 2016. godini radit će se i na uređenju požeške pješačke zone, dok će asfalt dobiti Ulica Dragutina Tadijanovića, Željeznička i Radnička ulica u Vidovcima, Ulica Ervine Dragman te odvojak Industrijske ulice za reciklažno dvorište. Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 4 milijuna kuna.

- Naš plan je realizirati ove projekte u 2016. godini. Opet ostaje mogućnost kandiranje ukoliko bude natječaja, a ukoliko ih ne bude rješavat ćemo to iz sredstava kredita – poručio je gradonačelnik Neferović.

Kredit će biti realiziran s počekom od četiri godine, a 2019. godine krenula bi otplata na 11 godina. Grad Požega je i do sada imao kreditno zaduženje i to iz 2003. i 2006. godine. Kako je pojasnio Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika, naši će sugrađani od sljedeće godine plaćati manje iznose kredita no što su plaćali, dok će Grad  dobiti 35 milijuna kuna za investicije koje su vrlo značajne za cijelu Požegu i njezine stanovnike. 

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://www.pozega.hr/images/Projekti 2016