Petak, 15 Studeni 2013 17:10

Proglašeni pobjednici natječaja tjednika Kronika za kratku priču

|| ||

Petar Prgomet, Gordana Malbašić i Ana Pirović pobjednici su trećeg natječaja za kratku priču tjednika Kronike požeško-slavonske. U konkurenciji od 20 priča, članovi žirija Goran Šalat, pisac i književni kritičar iz Zagreba, Lana Derkač, književnica iz Požege, Ivica Herner, novinar i Vlado Protić, urednik Kronike, ocijenili su tri najuspješnije kratke priče, čijim autorima su večeras u Gradskoj knjižnici i čitaonici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige uručena priznanja. Unatoč nedovoljnom spisateljskom iskustvu i literarno neopravdanoj sentimentalizaciji, ocijenili su kako su u većini priča kvalitetni neki segmenti književne strukture. Ovogodišnji natječaj ocijenjen je kao najuspješniji do sada. U tri ciklusa prikupljeno je 65 priča, koje će biti objedinjene u posebno izdanje, najavio je Vlado Protić, urednik Kronike.

Kako je to ocijenio žiri, prvonagrađena priča „Cigarete“ Petra Prgometa sugestivana je i slikovita priča o čovjeku koji se nalazi na krhkom putu između djetinjstva i smrti, između povijesne punine i smisla koje mu je davalo zajedništvo s ocem, te izdvojene samotnosti nakon očeve smrti i dojmljivih sugestija vlastitog životnog zalaska. Drugonagrađena „Šefica“ Gordane Malbašić opisuje aktualne domaće prilike divljeg kapitalizma, znatnog nezasluženog bogaćenja i socijalnih raslojavanja. A Ana Pirović je u svojoj „Nepodnošljivoj lakoći nepostojanja“ plastično ispričala realne životne situacije i u konciznoj poanti jezgrovito prispodobila duševnoj bolnici, čime je dala jasnu metaforu cijelog življenja.

Čestitke nagrađenima i tjedniku Kronika uputio je i župan Alojz Tomašević, uz poruku o važnosti ljubavi i zajedništva, pored ostalog rekavši: – Upravo je važno i danas, kada je sve loše i rekao bih naopako, uputiti poruku ljubavi. Neka vaše riječi koje ste napisali i ubuduće kažu što nas tišti. Zajedno učinimo ovu predivnu zemlju ugodnu i sretnu za život mladih ljudi. – Dražen Muljević, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Požege je podsjetio kako se nastojanje Kronike nastavlja na vrijeme potkraj devedesetih kada su mladi Požege prvi put posredstvom interneta raspisali natječaj za literarne radove i izdali knjigu „Priča kratka, ali slatka“. Natječaj Kronike pomogli su tvrtka Alles i Gradska knjižnica i čitaonica.