Utorak, 19 Studeni 2013 22:34

OŠ A. Kanižlića - Dani sjećanja na Vukovar

||||| |||||

Školski projekt „Dani sjećanja na Vukovar“ U OŠ Antuna Kanižlića danas je završen prigodnom tribinom u spomen na stradanje herojskog grada Vukovara. - U ovom projektu smo nastojali kroz Vukovar pojačati patriotizam i emancipirati borbu u Domovinskom ratu. - naglasila je Marija Samarđija, ravnateljica škole, zahvaljujući svima. Na realizaciji projekta, koji se provodi od početka studenog pod vodstvom Klaudije Gašpar, učiteljice povijesti, a uz potporu svih učitelja u školi. U ime Grada Požege Darko Puljašić pozdravio je sve sudionike tribine, izrazivši nadu da će ovaj projekt postati tradicija, jer su mnogi za slobodu dali svoje živote.

Domovinski rat u požeškom kraju - naziv je izlaganja što ga je održao general Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan. Dragovoljac i sudionik Domovinskog rata i prije nego što je on po događajima započeo, govorio je učenicima ne samo o povijesnim činjenicama, već i o svojim sjećanjima kako je rat započeo: - Upravo smo mi devedesetih godina znali da u Požegi ne postoji nitko drugi tko će riješiti naše probleme, da ne postoji nitko tko će nam pomoći izvan domovine, nego mi sami. Najvrednije što smo imali je život, a oko tri stotine mladih branitelja dali su svoj život za obranu domovine, preko tisuću je bilo ranjenih, danas invalida.-

O svojim sjećanjima iz Domovinskog rata govorio je Ivica Blažević, Vukovarac, dok je kulturološki osvrt na Domovinski rat s naglaskom na književnost Siniše Glavaševića, izložio prof. Mario Trupinić. U školskom hodniku postavljena je izložba učeničkih radova s porukama mira, ljubavi i zahvale. Jučer su u sklopu ovog projekta učenici zapalili svijeće u dvorištu škole, uz molitve koje su sami napisali.

Related items

 • Požegom svijetli vukovarska uspomena Požegom svijetli vukovarska uspomena

  Sjećajući se i odajući počast žrtvi Vukovara, grada simbola hrvatske slobode, Požežani već od sinoć pale svijeće u Vukovarskoj ulici. Večeras svijetli vukovarska uspomena duž cijele ulice. Svijeće su zapaljene i uz bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana. Po povratku iz Vukovara paljenjem svijeća pridružio se i gradonačelnik Vedran Neferović sa zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom.  Među brojnim građanim bio je i potpredsjednik Gradskog vijeća Ante Šolić, te članovi Gradskog odbora HDZ-a.

  Članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata također su danas bili u Vukovaru, kao i prethodnih godina. Nakon što su stigli nazad u Požegu, zajedno s gradonačelnikom Neferovićem također su zapalili svijeće  u Vukovarskoj ulici. Svijetla Vukovara tako su obasjala i naš grad.

 • Prvi dan škole Prvi dan škole

  - Budi dobar, budi jak jer takav je đak prvak – poruka je ohrabrenja starijih učenika Osnovne škole Antuna Kanižlića malim prvašićima na zanimljivoj priredbi koju je škola organizirala kako bi prvi dan škole njihovim novim učenicama prošao što veselije.

  Prvi je dan škole i u školske klupe četiriju požeških osnovnih škola danas je sjelo preko dvije stotine prvašića. Uspješan prvi dan djeci i njihovim roditeljima poželio je i gradonačelnik Vedran Neferović posjetivši OŠ Dobriše Cesarića, OŠ Julija Kempfa i OŠ Antuna Kanižlića, dok će sutra obići i mališane Katoličke osnovne škole. Ovom je prigodom gradonačelnik svim prvašićima poklonio i prigodan poklon, bilježnice, olovke, gumice i šiljila, sve ono što je potrebno za uspješno obavljanje prvih školskih obveza.

  - Želim da Vama i Vašoj djeci prvi tjedan privikavanja na školu protekne uspješno, a našim prvašićima da se u školi osjećaju ugodno. Vidjet ćemo se još puno puta, radovati se njihovim uspjesima i svemu onome što nauče. – poručio je gradonačelnik djeci i njihovim roditeljima, prisjetivši se i sam svojih prvih školskih dana. .

 • Gradonačelnik posjetio prvašiće Katoličke osnovne škole Gradonačelnik posjetio prvašiće Katoličke osnovne škole

  Nakon što je jučer u Požegi preko dvije stotine prvašića sjelo u školske klupe gradonačelnik Vedran Neferović danas je posjetio četrdeset i četvero novih mališana Katoličke osnovne škole. I ove su đake prvake jučer dočekali njihovi nešto stariji kolege, poželjevši im dobrodošlicu kroz prigodan glazbeno-scenski program, kada ih je pozdravio i msgr. dr. Antun Škvorčević, osnivač njihove škole.

  Danas ih je posjetio i gradonačelnik Vedran Neferović i darovao im simbolične poklone sa željom da uspješno započnu svoje obrazovanje. Katolička osnova škola otvorila je svoja vrata prije pet godina te je ove školske godine prvi puta započela s predmetnom nastavom.

 • MUP I UNDP: Protiv svih oblika nasilja MUP I UNDP: Protiv svih oblika nasilja

  „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ – naziv je i poruka predstave, koju su danas s osobitim zanimanjem gledali učenici OŠ Dobriše Cesarića. Prethodno su sudjelovali u interaktivnoj radionici o problemima nasilja, zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja. Program je organiziran u sklopu zajedničkog preventivnog projekta MUP-a i UNDP-a pod nazivom „Živim život bez nasilja“, usmjerenog na sprečavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima.

  Nasilje je svuda oko nas, od rođenja do kraja života, a da ponekad toga i nismo svjesni, jer smo navikli za neke nasilne stereotipe. Kako ga što bolje prepoznati , pokazali su mladi glumci Petra Kurtela i Vedran Komerički u predstavi u režiji glumca Zijaha Sokolovića, koji je ujedno i UNDP-ov ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje. Prema reakcijama učenika, duhovito, ali i vrlo ozbiljno odabrani primjeri iz svakidašnjeg života našli su put do publike.