Petak, 12 Veljača 2016 10:15

Radni sastanak na temu izmjene GUP-a

||||| |||||

Izmjene Generalnog urbanističkog plana bila je tema radnog sastanka danas održanog u Gradskog vijećnici na kojem su, uz požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, njegova zamjenika Maria Pilona, pročelnicu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Jasminku Vodinelić, sudjelovali predstavnici gospodarskih subjekata s području grada Požege.

Raspravljalo se o mogućnostima korigiranja namjene površina sukladno pojedinačnim zahtjevima te usuglašavanju javnog interesa i različitih interesa i potreba korisnika prostora, odnosno vlasnika građevinskog zemljišta.

- Želja nam je upoznati vas sa trenutnim stanjem i procedurom kako bi eventualno neke svoje planove mogli realizirati, a ne da kasnije uvidite kako vaša imovina nije u skladu s mogućnostima gradnje na području grada. Nakon što je Odluka donesena, kontaktirali smo sva javno-pravna tijela sukladno Zakonu, proslijedili smo sve zaprimljene odgovore u Urbanistički zavod u Gradu Zagrebu koji je radio dosadašnji plan i sve ostale izmjene pa će tako raditi i ovu izmjenu plana i pred nama je postupak prethodne rasprave, nakon koje slijedi javna rasprava u kojoj će moći sudjelovati svi građani Požege i dati svoje prijedloge te istaknuti potrebe za izmjenama – pojasnila je Jasminka Vodinelić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje.

Unazad dvije godine pristupilo se rješavanju i definiranju prostora za poduzetništvo i stvaranje uvjeta za razvoj poduzetništva i lokalnih inicijativa gospodarstvenika s našeg područja. Upravo područje Industrijske ulice definirano je kao buduća poduzetnička zona gdje je planirana i izgradnja poduzetničkog inkubatora.

- Vi koji ste u Industrijskoj ulici poznate kompletnu situaciju toga prostora. Grad ima nešto svoga zemljišta gdje smo s privatnim vlasnicima, čija su zemljišta neiskorištena, pokušali doći do dogovora da se napravi plan uređenja da se vidi kako bi te čestice izgledale. Došlo se do jednog područja u gradu koje je poprimilo formu te zone s pristupnim cestama, sa svime onim što je potrebno. Kolika je danas stvarna potreba, to vi bolje znate. Činjenica je da Grad to nije do sada imao sređeno kako treba pa smo nailazili na probleme kada su u pitanju bile želje, mogućnosti i potrebe firmi – rekao je gradonačelnik Neferović.

Generalnim urbanističkim planom se, u skladu sa Strategijom i Programom prostornog uređenja Republike Hrvatske, Prostornim planom Požeško-Slavonske županije i Prostornim planom Grada Požege, utvrđuje temeljna organizacija prostora, zaštita prirodnih, kulturnih i povijesnih vrijednosti, korištenje i namjena površina, s prijedlogom uvjeta i mjera njihovog uređivanja. Generalni urbanistički plan sadrži način i oblike zaštite i korištenja, uvjete i smjernice za uređivanje i zaštitu prostora, mjere za unapređivanje i zaštitu okoliša, područja s posebnim i drugim obilježjima, te druge elemente važne za grad Požegu.