Subota, 23 Studeni 2013 23:01

Dogovor o izradi popisa dragovoljaca Narodne zaštite

O aktivnostima na izradi popisa pripadnika Narodne zaštite iz Domovinskog rata danas je Ivan Posilović, predsjednik Udruge Narodne zaštite upoznao gradonačelnika Vedrana Neferovića. U razgovoru su sudjelovali još Marija Dujić, glavna tajnica udruge, te Davor Balešić, predsjednik požeške udruge.

Njihovo nastojanje je da se doprinos dragovoljaca Narodne zaštite vrednuje na pravilan način, prema vjerodostojnom popisu koji se priprema duže vrijeme. Održani su sastanci u cijeloj Slavoniji, a jedan od njih održava se i danas u Požegi, na kojem će biti članovi udruge iz Otoka, Vinkovaca, Grubišnog Polja, Bjelovara, Sirača, Pakraca i drugih mjesta iz cijele Slavonije. – Da nije bilo dragovoljaca Narodne zaštite po cijeloj Hrvatskoj, ja sam uvjeren da Hrvatska ovakva samostalna i suverena ne bi postojala. – rekao je Posilović.

Više od deset godina dragovoljci NZ imaju probleme u svezi s priznavanjem statusa hrvatskog branitelja-dragovoljca zbog neprovođenja Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Požeška udruga je među najaktivnijima je u Hrvatskoj. – rekao je Davor Barišić, obzirom da je popis članova za ovo područje pripremljen. Za njen rad Grad će davati potporu prema mogućnostima, kao i za druge udruge. – rekao je gradonačelnik, te dodao kako će pomoći da se i drugi probleme brže rješavaju.