×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Ponedjeljak, 02 Prosinac 2013 14:26

Sjećanje na najtragičniji dan Domovinskog rata

||| |||

Na današnji dan na nekadašnjoj papučkoj bazi u neprijateljskoj zasjedi poginulo je 1991. godine jedanaest mladih hrvatskih branitelja. Bio je to najtragičniji dan Domovinskog rata, kada su poginuli Vinko, Anđelko, Tomo, Davor, Ivica, Damir, Tomislav, Jozo, Tade, Branko i Tomislav, čija imena nikada neće biti zaboravljena.

Danas su na spomen obilježje položili vijence i zapalili svijeće izaslanstva Predsjednika RH, Hrvatskog sabora, Ministarstva branitelja, ministra obrane i Glavnog stožera oružanih snaga, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s obiteljima poginulih i roditeljima poginulih, Vojarne 123. brigade Požega, Pukovnije veze Karlovac, Požeško-slavonske županije s gradovima i općinama Požega, Pleternica, Velika, Policijske uprave, Odsjeka za poslove obrane i Ureda državne uprave, Udruge dragovoljaca i veterana, ogranaka Pleternica i Kaptol, Udruge branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata, Udruge za sport i rekreaciju Tomo Perić iz Buka, Udruge odred izviđača Jozo Koutni, Područne škole Tomo Perić Buk, Parka prirode Papuk Velika i drugi.

- U 13 stoljeća povijesti hrvatskog naroda ostat će zlatnim slovima zapisano kako se niti prije 22 godine, tako ni mnogo puta prije, za slobodu nije štedjelo krv i život, ne protiv nekog drugog, nego za sebe, za svoje. Nisu se smrti bojali niti ovdje poginuli mladi ljudi, svjesno ili nesvjesno poučeni i poneseni idealima mnogih velikana naše hrvatske povijesti. – rekao je pored ostalog Mario Sanić, župnik veličke župe koji je predvodio molitvu za poginule.

U spomen na mlade vitezove, Udruga uzgajivača malih životinja pustila je 11 bijelih golubova. Nakon svečanosti na Papuku, Vlado Boban, načelnik Općine Velika priredio je prijem za sve sudionike, a Vedran Neferović, gradonačelnik Grada Požege, prigodni ručak za sve obitelji poginulih i predstavnike udruga iz Domovinskog rata.