Četvrtak, 10 Listopad 2013 13:29

Održana sjednica Gradskog dječjeg vijeća

||||| |||||

- Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge – poruke je ovogodišnjeg Dječjeg tjedna, u kojem se danas sastalo Dječje gradsko vijeće. Osnovano sa ciljem „slušanja“ glasova djece o njihovom viđenju vlastitog okruženja, na današnjoj sjednici na kojoj je sudjelovao gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Mario Pilon, itekako su se čuli njihovi prijedlozi i želje što bi u Gradu trebalo učiniti da im odrastanje bude ljepše.  Karlo Maček, dječji gradonačelnik, bio je neumoran u postavljanju pitanja svom „kolegi“ Neferoviću, a niti ostali vijećnici nisu bili bez prijedloga. Tako sjednica nije bila „dječja“, već vrlo sadržajna i s obiljem vrlo ozbiljnih i „odraslih“ pitanja: o sigurnosti prometa u uskim gradskim ulicama, postavljanju „ležećih policajaca", o mogućnostima gradnje sportske dvorane u OŠ Dobriše Cesarića, zatvorenog bazena, šetnici uz Orljavu, o projekcijama filmova ne samo ljeti na otvorenom, postavljanju spomenika posvećenog djeci, gradnji nove obilaznice oko Požege, pa čak i prometnim izlazima na najvažnije državne ceste. Najbrojnija pitanja bila su o dječjim igralištima.

Na pitanje o zatvaranju Trga za promet i gradnji podzemne garaže, dječjem gradonačelniku Mačeku Neferović je uzvratio protupitanjem: - A jesi li ti došao autom?-
 
Međutim, kako pitanja, tako su i odgovori bili jednaki kao da se radi o sjednici Gradskog vijeća. Npr. na pitanje o problemima sportske dvorane OŠ Antuna Kanižlića, gradonačelnik Neferović je odgovorio: – Ja bih bio najsretniji da svi učenici idu u jutarnju smjenu kako bi imali slobodno popodne za ono što volite, od glazbe do sporta. Volio bih da se u Požegi otvori jedna nova škola čiji bi se rad prilagodio za jednu smjenu. Moramo vidjeti koja je lokacija najbolja, a moramo razmišljati i o našim prijateljima iz Dervišage i Vidovaca i vidjeti kako bi oni išli u tu školu. Gradonačelnik Neferović se složio i s inicijativom za kino, čija realizacija se planira za iduću godinu, no objasnio je i kako za Požegu ono za cijelu godinu nije isplativo. – Postoje planovi za izgradnju multimedijskog centra u Gradu u kojem bi se možda otvorila mogućnost da se filmovi na takav način jednom ili dva puta tjedno projiciraju. – rekao je gradonačelnik.
 
Upitan o uvjetima odrastanja danas i u vrijeme njegovog djetinjstva, odgovorio da oba razdoblja imaju svoje prednosti. - Djeca danas imaju mnoge tehnološke prednosti i dostup informacijama, dok im je umanjena sloboda, jer su uvijek dostupni na mobitel.- Na kraju je uslijedio dogovor o predstojećim izorima za novi sastav Dječjeg gradskog vijeća i održavanju sjednica najmanje tri puta godišnje, što do sada nije bila praksa.