Srijeda, 04 Prosinac 2013 21:49

Predstavljen Zakon o poljoprivrednom zemljištu

S predstavljanja novoga Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu|S predstavljanja novoga Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu|S predstavljanja novoga Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu S predstavljanja novoga Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu|S predstavljanja novoga Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu|S predstavljanja novoga Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu

Dokaz da Požega vodi aktivnu poljoprivrednu politiku i brine o životu svojih poljoprivrednika, mogao se vidjeti večeras na predstavljanju provedbe novog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, kojem su prisustvovali brojni poljoprivrednici našega grada i okolice, dijeleći iskustva i iznoseći svoja mišljenja i prijedloge kako bi provedba ovog zakona bilo što jasnija i jednostavnija.

Zakon je predstavila Željka Gudelj-Velaga, v.d. zamjenice ravnateljice Agencije za državno poljoprivredno zemljište.

– Jedinice lokalne samouprave imaju vrlo važnu ulogu jer one predlažu Agenciji raspisivanje javnih poziva za zakup na 50 godina, predlažu proizvodno – tehnološke cjeline, znači upravljaju zemljištem na svom području i radi toga je zakon povećao udio novca koji ide jedinicama lokalne samouprave tako da sada dobivaju 65% sredstava od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, Županija dobiva 10, a država 25% – istaknula je Gudelj-Velaga.

Prema novom zakonu, ako poljoprivrednik želi dobiti zemljište u zakup, potrebno je predati zahtjev jedinici lokalne samouprave za prikupljanje dokumentacije za raspisivanje javnog poziva. Jedinice lokalne samouprave imaju obvezu u roku od 30 dana prikupiti dokumentaciju i poslati je Agenciji za poljoprivredno zemljište.

Kako je poljoprivredno zemljište ključ opstojnosti i razvoja našega kraja naglasio je i Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije koji je također nazočio predstavljanju Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu.

- Kao župan, nisam zadovoljan procesom onih sredstava koja se očekuju, bio to ruralni razvoj, aktiviranje poljoprivrednih zemljišta ili poljoprivrednika. Činjenica je da naša županija zadnjih 10 godina gubi mladost i postavlja se pitanje što će nam onda jedinice lokalne i regionalne samouprave ako nemamo kvalitetnih ljudi – naglasio je župan Tomašević te pozvao poljoprivrednike da iznesu konkretna pitanja u svrhu poboljšavanja zakona.

U ime gradonačelnika Vedrana Neferovića goste je pozdravio njegov savjetnik prof.dr.sc. Borislav Miličević, a predstavljanju je prisustvovao i Predrag Livak, predsjednik Poljoprivredne komore Požeško-slavonske županije.