×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 679
Petak, 06 Prosinac 2013 19:52

Lermanologija - muzejsko-edukativni projekt

|||| ||||

Povodom obilježavanja 150 godina od rođenja istraživača Dragutina Lermana, Gradski muzej Požega koji ujedno slavi i 89. godinu postojanja priredio je muzejsko-edukativni projekt pod nazivom „Lermanologija". Uz izložbu, projekt uključuje društvene i edukativne radionice te nagradnu igru u kojoj su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola na način da otkriju koji se skriveni predmet iz ostavštine Dragutina Lermana nalazi na svakom od panoa. Izložba je trajala devet tjedana i u osnovnim i srednjim školama u Požegi.

Izložbu i muzejski program Lermanologije, koja će trajati tjedan dana, u Gradskom muzeju Požega otvorio je gradonačelnik Vedran Neferović.

– Skoro devedeset godina muzeja u Požegi je mnogo godina mudrosti i truda ljudi koji prikupljaju sve ono vrijedno što se veže uz Požeštinu, da mi koji živimo u ovom prekrasnom gradu imamo priliku to i vidjeti. Kempf nam je podario muzej, a Lerman nam je podario mnogo svojih uspomena i ostavština. Među vama vjerujem da postoji neki nemirni duh koji će u ovaj muzej donijeti nešto vrijedno da generacije poslije vas tu ostavštinu i proučavaju. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu – rekao je gradonačelnik.

Posjetitelji izložbe mogu vidjeti mnoge vrijedne predmete iz zbirke Dragutina Lermana koje je donio sa svog putovanja u Afriku, poput prstena za ubrus, maske za ceremonije i mača s koricama te zemljopisnih skica i dnevnika samog poznatog istraživača.

Poslije svečanog otvorenja podijeljene su i nagrade. Petu nagradu dobila je Josipa Dražetić, četvrtu nagradu dobila je Mirta Topalušić, treću nagradu – igricu Lermanologija dobila je Mihaela Kšenek, drugu nagradu - Rudinsku glavu dobio je Karlo Franjić, a prvu nagradu - knjigu „Afrički dnevnici" Dragutina Lermana dobila je Ines Mikliš.

Sutra u 11 sati u muzeju će biti održana projekcija dokumentarnog filma „Dragutin Lerman", redatelja Lawrencea Kiirua, 9. prosinca u 16.30 sati održat će se stručni aktiv nastavnika povijesti osnovnih škola Požeško-slavonske županije, 10. prosinca u 18 sati bit će predavanje dr. sc. Mirele Altić Slukan: „Pod afričkim nebom - tragom Lermanovih istraživanja u Kongu", dok će 11. prosinca u 10 sati biti održan turnir svih osnovnih i srednjih škola u društvenoj igri „Lermanologija".