Petak, 06 Prosinac 2013 21:16

Otvoren Simpozij vojne i krizne medicine

||| |||

U organizaciji Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar", 6. i 7. studenog u prostoru požeške Gimnazije održava se međunarodni simpozij vojne i krizne medicine „Štamparovi dani", koji će okupiti najuglednije domaće stručnjake iz navedenih područja kao i uvažene međunarodne goste.

Svečanom otvorenju Simpozija prisustvovali su požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, Vedran Neferović, gradonačelnik Grada Požege sa svojim zamjenicima, dr. Vesna Bosanac, izaslanica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991., te brojni drugi predstavnici medicinskih ustanova i braniteljskih udruga.

- Čast mi je biti s ovim divnim ljudima, svim liječnicima, i prisjetit se zašto ovdje jesmo. Kao ratni zapovjednik znam da nam je nekoliko stvari bilo važno upravo '90-e i '91-e godine pripremajući odlazak u prve napade, uz nas su bili samo Bog i krunica oko vrata i znali smo da nas neće ostaviti, ali isto tako bilo je važno znati da negdje pokraj sebe imate liječnika koji će priskočiti i ranu zakrpati – rekao je župan Tomašević, prisjećajući se vremena Domovinskog rata.

Sudionicima Simpozija i brojnim gostima dobrodošlicu u naš grad poželio je gradonačelnik Vedran Neferović, s nadom kako će mladi ljudi iz Požege otići s novim znanjima i bogatiji za još jedno iskustvo.

Stručno-edukacijski simpozij „Štamparovi dani" odvijat će se u tri etape. Prva etapa predstavlja javnozdravstvene aktivnosti mjerenja glukoze i krvnog tlaka uz anketiranje stanovništva u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara. Druga etapa uključuje angažman sudionika projekta u vidu radionica na temu prevencije nasilja u osnovnim školama, dok je treća etapa u funkciji trajne edukacije u procesu cjeloživotnog obrazovanja.

Tijekom sutrašnjeg dana svi zainteresirani moći se poslušati brojna predavanja na temu vojne i krizne medicine, saznati nešto o Europskom kurikulumu za krizna stanja ili o komunikaciji s međunarodnim humanitarnim organizacijama i Ujedinjenim narodima u kriznim stanjima.