×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Utorak, 17 Prosinac 2013 13:17

Proglašeni najčitatelji 2013.

||| |||

Čitati se mora – rekli bi ovogodišnji „najčitatelji" Gradske knjižnice i čitaonice, ali ne zbog prisile, već zbog užitka koji u čitanju nalaze. Za ovaj užitak, mjeren u broju posuđenih knjiga, dobili su epitet „naj" i nagrade, koje su im uručene na danas održanoj prigodnoj svečanosti.


A kako se čita već od najranije dobi, mogla bi govoriti Petra Pribičević, trogodišnja najmlađa čitateljica, koja je član Gradske knjižnice i čitaonice postala kad je uz dar roditeljima za svoje rođenje od Grada Požege dobila i člansku iskaznicu. Dar za najmlađeg najčitatelja uručio joj je gradonačelnik Vedran Neferović.


Nagrade su uručene za osam kategorija najčitatelja ove godine, uključujući i dvije kategorije najslušatelja. Katja Kožić najčitateljica je predškolskog uzrasta, a među učenicima to su još Ana Gotovac i Martina Bubanj. Najčitatelji odjela za odrasle su Jasminka Antunović iz Požege, Dražen Rekaš iz Eminovaca, Violeta Lubar iz Jakšića, Mihaela Majin iz Požege i Mirjana Seifert iz Brestovca. Najčitatelj (novina i časopisa) studijskog i čitaonice je Valentin Orišković iz Skenderovaca, a najslušatelji Glazbenog odjela su Sandi Prpić iz Požege i Branislav Stojaković iz Vidovaca. Za suradnju s kulturnim i pedagoškim ustanovama istaknuta je Katolička osnovna škola.


2013. godina posvećena je glasnom čitanju, koje uključuje sve članove obitelji. Ali, Gradska knjižnica svake godine nagrađuje knjizi navjerniju obitelj. Za 2013. to je obitelj Knezović – Ksenija, Damir, Petra, Mihaela i Lukas, koji su zahvalili u ime nagrađenih svim djelatnicima Gradske knjižnice na njihovoj uslužnosti uz korištenje knjiga.

Related items

 • Gradonačelnik obišao radove u OŠ Antuna Kanižlića i Gradskoj knjižnici Gradonačelnik obišao radove u OŠ Antuna Kanižlića i Gradskoj knjižnici

  Gradonačelnik Vedran Neferović danas je posjetio OŠ Antuna Kanižlića u kojoj se obavljaju radovi na sanaciji sanitarnog čvora. U suradnji s ravnateljicom škole izvođači radova pronašli su rješenje da se unatoč trajanju školske godine oni što prije odrade. - Vrijednost radova je 680.000 kuna i nadam se da će do sredine studenog svi radovi biti gotovi i da će konačno taj dio problema koji je u ovoj školi bio biti riješen. – rekao je gradonačelnik Neferović.

  Gradonačelnik je posjetio i Gradsku knjižnicu i čitaonicu gdje su radovi na dogradnji novog dijela započeli još 2006. godine. Okvirni sporazum potpisan je na četiri godine i sada će ući u svoju posljednju godinu za vrijeme koje će započeti radovi u vrijednosti od oko 1.500 000 kuna iz sredstava Ministarstva. - Činjenica je da bi u idućoj godini trebalo osigurati još preko 6 milijuna kuna prema okvirnom sporazumu. Grad Požega ove godine u proračunu za sufinanciranje ovog projekta nije predvidio niti jednu kunu. Dakle, takvo stanje smo zatekli. Ova etapa će se odraditi, no teško je na ovaj način sufinanciranja predviđati količinu radova i morat ćemo gledati kako u posljednjoj godini pronaći ostatak iznosa za investiciju u vrijednosti 16 milijuna kuna. – istaknuo je gradonačelnik.

  Do danas je Grad za financiranje projekta knjižnice izdvojio 1.807.000,00 kuna, Ministarstvo je projekt sufinanciralo sa 6.450.000,00, a za njegov dovršetak potrebno je još izdvojiti 7.600.000,00 kuna.

 • Završavaju se radovi na uređenju Babukićeve ulice Završavaju se radovi na uređenju Babukićeve ulice

  Uz završne radove na novoj Glazbenoj školi, danas se završava asfaltiranje Babukićeve ulice. Izvršena je rekonstrukcija vodovoda, odvodnje i elektroinstalacija, uređeno 15 parkirališnih mjesta, a za nekoliko dana bit će postavljena i nova javna rasvjeta. Ovom ulicom promet će se ubuduće odvijati jednosmjerno od Ulice Kamenita vrata prema Primorskoj.

  - Investicija u Babukićevoj ulici, čija dužina je 125 metara, je oko 760 000 kuna. Završetkom uređenja imat ćemo obnovljen kompletan prostor uz Glazbenu školu, čiji će se izgled svojom arhitekturom uklopiti u tradiciju Grada Požege. – informirao je gradonačelnik Vedran Neferović prigodom današnjeg obilaska gradilišta. Radovi na Glazbenoj školi također se privode kraju. - Čekamo još samo završni materijal za obloge na stubištu, rok isporuke je malo duži, tako da očekujem da će to idućeg tjedna biti isporučeno i postavljeno. Nakon više održanih sastanaka i usklađivanja situacije s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova  Europske unije, obavljene su sve prepiske i uvid u izvršene radove, očekujemo sada da se izjasni o tome nastavlja li pratiti ostatak troškova, za koje je u osnovnom ugovoru predviđeno sufinanciranje u odnosu 70 prema 30 posto. – rekao je gradonačelnik u odgovoru na pitanje o radovima.

  Za doznačena sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa od 900.000 kuna rekao je kako su namjenski utrošena prema javnim natječajima, na kojima su izabrani ponuditelji za tonski studio i informatičku opremu. – I dalje ćemo tražiti potrebna sredstva, ako ih ne bude od Ministarstva za instrumente i za stolce koncertne dvorane, nastavit ćemo tražiti načine da iduće godine to opremimo. – Nova zgrada Glazbene škole je investicija u ukupnoj vrijednosti od 14 milijuna kuna, čijim završetkom će Požega dobiti reprezentativni prostor ne samo za školu, već i druge prikladne kulturne sadržaje.