Utorak, 11 Lipanj 2013 18:08

Koncert Mješovitog zbora Glazbene škole Požega

|| ||

Koncertom Mješovitog zbora Glazbene škole Požega u Obrtničkom domu danas je  završena još jedna uspješna školska godina, ali i marljiva pjevačka sezona. Svoje umijeće pokazali su raznolikim repertoarom, od skladbi domaćih autora klasične glazbe kao što su Boris Papandopulo i Ivan pl. Zajc, do svjetskih klasika i stranih autora poput Eltona Johna, te narodnim slavonskim skladbama. Pod vodstvom profesorice Branke Horvat svojim nastupom priredili su publici izuzetan glazbeni događaj. 

Mješoviti zbor Glazbene škole Požega djeluje od osnutka Srednje glazbene škole u Požegi. Nezaobilazni je sudionik svih školskih aktivnosti, ali i kulturnih događanja grada Požege i Požeško-slavonske županije. Posebnost večerašnjeg programa bile su i četiri skladbe koje je s Mješovitim zborom Glazbene škole Požega uvježbao maturant Josip Prajz, kao dio obrane završnog rada iz predmeta dirigiranje. Kruna ovogodišnje sezone je osvajanje glavne nagrade na četvrtom Međunarodnom natjecanju mješovitih zborova “ Grand Prix Zlatna Lipa Tuhelja“ održanog u Sloveniji u konkurenciji od 18 mješovitih zborova iz Hrvatske i Slovenije, kojim je zbor potvrdio kontinuitet uspješnih nastupa.

Related items

 • 1. rujna - novi rok dovršetka glazbene škole 1. rujna - novi rok dovršetka glazbene škole

  Nova zgrada Glazbene škole trebala bi biti spremna primiti učenike od prvog dana sljedeće školske godine. Iako je bilo najavljeno da će radovi biti završeni do 20. lipnja, situacija je drugačija – novi rok je 1. rujna ove godine. Izjavio je to danas gradonačelnik Vedran Neferović, prema informaciji koju je potvrdio izvođač radova.

  Nova zgrada u koju se treba useliti Glazbena škola Požega, osnovna i srednja, trenutačno je najveća investicija u Požegi, ali s problemima financiranja za koja se rješenja traže. - U ovom trenutku je jasno da ova  investicija prelazi prvobitni plan za oko 2,5 milijuna kuna, koliko se više troška pojavilo, a za što u ovom trenutku nije određen način financiranja. Sa svoje strane mogu reći da će se Grad Požega maksimalno zauzeti da se ti radovi i taj iznos sredstava do kraja osigura. – rekao je gradonačelnik Neferović. Zatražio je razgovor o tome u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, čiji ministar nije izrazio želju za razgovor, već ga upućuje na svoje suradnike, a od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, čeka se odgovor.
   Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja prema ugovoru treba financirati 70 posto investicije u zgradu, a Ministarstvo znanosti opremanje zgrade u vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna, od čega je do sada osigurano 960.000 kuna. - Ako tu ne budemo postigli dogovor da se ta investicija zajednički isfinancira, onda će Grad morati imperativno, po cijenu stopiranja nekih drugih stvari, ovaj objekt završiti, jer želimo da se ta priča okonča, bez obzira na, mogu reći, jedan čudan način dogovora i čudan način financiranja cijele te priče.  Mislim da ne treba o tome u ovom trenutku razglabati, ići ćemo stavku po stavku i razjasnit ćemo gdje su bili problemi da se sve skupa okonča na zadovoljstvo učenika i svih nas drugih u Gradu. – kaže Neferović. Naime, investicija je prešla iznos od oko 10,5 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja je prema dogovoru s Gradom trebalo isfinancirati 70 posto, odnosno 7 milijuna kuna. Ostatak od oko 2,5 milijuna radova koji se pojavio nakon ugovora, nije definirano u odnosu s Ministarstvom, što je sada problem. - Mogu samo nagađati zašto je uopće na takav način investicija koja je procijenjena na 14 milijuna kuna spuštena na 8,5 milijuna kuna plus PDV. Onaj tko je to tako dogovarao, ako je dogovarao, više nije u poziciji da dogovora, a ja sam u poziciji da taj problem moram riješiti. – dodaje gradonačelnik Neferović uz najavu kako će idući mjesec o svemu informirati gradske vijećnike, jer se radi o problemu za koji u gradskom proračunu nema novca, a mora se riješiti.
  Osim rekonstrukcije i dogradnje starog Vatrogasnog doma u novu Glazbenu školu, potrebno je rekonstruirati i dio Babukićeve ulice. Radi se o investiciji u vrijednosti blizu 700.000 kuna
 • Big Band Požega opet oduševio Big Band Požega opet oduševio

  Koncertom koji je oduševio prepuno gledalište Gradskog kazališta Požega, Big Band Požega pod vodstvom Zvjezdana Marjanovića proslavio je dvije godine uspješnog djelovanja. Glazbenu čaroliju pomogli su ostvariti i brojni gosti.  Malo umjetničkog, malo zabavnog, a sve s puno užitka u muziciranju koji je požeška publika znala prepoznati i nagraditi burnim pljeskom. Big Band Požega pokazao je i ovog puta iskrenu razigranost (baš kako i priliči dvogodišnjaku) i vrhunsku kvalitetu kakvu su od početka svog djelovanja mladi glazbenici pod vodstvom Zvjezdana Marjanovića postavili kao svoj imperativ.

  Glazbenoj čaroliji pridonijeli su i brojni gosti: Ante Gelo, Andreas Marinello, Oliver Ereš, Antonio Geček, Dario Hleb, Vedran Zec, Sanja Čolić Zelić te gudački kvartet iz Zagreba. Kao solisti nastupili su Damjan Pirović, Bruna Oberan i Marija Šestić, a za dobar zvuk dio zasluga pripada i agenciji Koncert iz Osijeka. Koncert je bio prilika za najavu novog projekt koji Big Band Požega planira u idućoj godini radnog naziva "Urbana Slavonija". Deset njima najdražih pjesma koje su s ovog područja, u svim žanrovima od tamburaškog do rocka, u sklopu ovog projekta pripremit će u bigbandovskim aranžmanima, te tako promovirati orkestar ali i ime svog grada Požege svud po regiji.

  Tekst prenosimo sa slavonski.hr

 • Zbor HRT-a gostovao u Katedrali Zbor HRT-a gostovao u Katedrali

  Zbor HRT-a premijerno je održao koncert u katedrali sv. Terezije Avilske, prije no što će ga održati u Muzeju Mimara idućeg tjedna. Ovaj izuzetni glazbeni događaj, drugi je koncert u ciklusu Sfumato, duhovni zvuci, boje i oblici.  Program  je predvodio maestro Tomislav Fačini, potvrđeni tumač zahtjevnog vokalnog repertoara, autoritet na području rane i suvremene glazbe,  omiljeni maestro showa Do posljednjeg zbora. Izveden je izbor djela iz domaćeg i svjetskog vokalnog stvaralaštva: Johannesa Brahmsa, Zlatka Grgoševića, Arva Pärta i samog Tomislava Fačinija.

  Zboru HRT-a i maestru Fačiniju pridružio se i orguljaš Alen Kopunović Legetin, pontifikalni zborovođa i orguljaš u Požeškoj katedrali. Koncert je održan uz potporu Grada Požege. U ime biskupa Antuna Škvorčevića na gostovanju Zboru je zahvalio msgr. Josip Devčić, generalni vikar Požeške biskupije.

 • Glazbena škola pred dovršetkom, ali Ministarstvo raskinulo ugovor o dodatnom financiranju Glazbena škola pred dovršetkom, ali Ministarstvo raskinulo ugovor o dodatnom financiranju

  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije raskinulo je Dodatak Ugovora o sufinanciranju radova na Glazbenoj školi Požega, koji su prošlog mjeseca potpisali ministar i potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić i gradonačelnik Vedran Neferović. - Ovo jednostrano poništenja ugovora o zajedničkom financiranju, dogradnji i rekonstrukciji Glazbene škole u Požegi, jedan je nerazuman, štetan i po svemu sudeći politikantski čin. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić demonstrira politiku usmjerenu protiv razvoja Grada Požege i njenih stanovnika, jer kako drugačije objasniti da samo u 14 dana poništi vlastiti potpis na ugovoru kojim se sufinanciraju radovi na Glazbenoj školi. – rekao je gradonačelnik Neferović u svojoj izjavi za javnost na konferenciji za novinare, koju je održao sa svojim zamjenicima Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom.

  Glazbena škola će ovog tjedan biti u potpunosti dovršena. Slijedi pregled i prijem, nakon čega će se moći useliti u ovaj novi i prekrasni objekt, središte budućeg kulturnog života ne samo Požege. Međutim, i dalje ostaje pitanje kako riješiti financijski problem koji je unatoč već potpisanom ugovoru, sada opet aktualiziran njegovim raskidanjem. - Imajući u vidu i neke druge akcije posljednjih dana, izjave koje su demonstrirane u Požegi od strane drugih ministara u Vladi SDP-a, nameće se zaključak da aktualna hrvatska vlast želi kažnjavati Grad Požegu i Požežane zbog rezultata na lokalnim izborima. – kaže gradonačelnik Neferović, dodavši: - Želim vjerovati da će pobijediti razum i da će Grad Požega imati primjeren odnos u Vladi RH. Stoga pozivam potpredsjednika Vlade da još jednom preispita svoju odluku, da se izdigne iznad destruktivnog politikantstva te da se i ovaj ugovor o financiranju Glazbene škole ipak realizira. Ukoliko se to ne dogodi Grad Požega će iznaći načina da ovaj projekt, koji bi s ovim tjednom bio završen, isfinancira vlastitim snagama. –

  Međutim, zašto bi Požežani platili 1,3 milijuna kuna koliko je dodatno ugovoreno s Ministarstvom regionalnog razvoja - glasilo je i jedno od danas postavljenih pitanja? Jer, sve je bilo transparentno poznato i prije zaključenja sada raskinutog ugovora. Obrazloženje da se ugovor raskida jer su radovi obavljeni ne stoji. Kako je rekao Darko Puljašić, zamjenik gradonačelnika, Ministarstvo je sa svojim službama prošlo sve dokumente, sve je pregledano, nitko nije ništa skrivao, nije imao figu u džepu, svi su znali o čemu se radi. Znali su što se radi, a ovaj tjedan će radovi biti gotovi. Dakle, radovi tada još nisu bili završeni. Ministarstvu ćemo dati još jednu priliku da razmisli. Možda je netko nešto krivo vidio. -

  Na pitanje o pravnim sredstvima koje će Grad Požega uložiti u ovom slučaju, gradonačelnik je stajališta da nije za takvo sporenje s ministarstvima, s potpredsjednikom Vlade i za svu onu lošu praksu koja je bila proteklih godina, gdje se tužakalo, a sporovi gubili. Dodao je kako je u ovom slučaju čudna šutnja dvojice saborskih zastupnika iz Požege, koji bi mogli pojasniti da li je ovo praksa i u drugim sredinama, da se potpisani ugovori s potpredsjednikom Vlade stopiraju, a saborski zastupnici šute.

 • Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013. Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013.

  Nakon svečane festivalske povorke gradskim ulicama do Trga Sv. Trojstva otvoren je Glazbeni festival Slavonije Požega 2013. Uz tradicionalnu požešku berbu grožđa gdje su mještani Kaptola imali demonstraciju prerade grožđa u vino, nastupili su sudionici Festivalske povorke s gotovo 30 skupina s ukupno 700 članova, od plesnih skupina do kulturno-umjetničkih društava iz Kaptola, Biškupaca, Brestovca, Pleternice, Jakšića i ostalih, svih požeških dječjih vrtića, povijesnih postrojbi, gradske glazbe, vinara i konjogojstvenih udruga.  

  Festival je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović i poručio: – Svima vama u ime Grada Požege želim da današnjim programom naš slavonski, i hrvatski požeški festival nastavi tradiciju koju je imao u prošlosti i da sljedeći dani u Požegi proteku upravo onako na radost svih naših gostiju i svih naših sugrađana. 

  Prva u nizu je Polufinalna večer tamburaške pjesme, uz nastup 16 izvođača i tamburaških sastava. Nakon toga slijedi je koncert Stjepana Jeršeka-Štefa i gostiju pod nazivom „Sve poštujem svoje uživam“ i potom proglašenje pobjednika Polufinalne večeri tamburaških pjesama.