Četvrtak, 13 Lipanj 2013 17:26

U Vidovcima obilježena obljetnica osnutka 63. bataljuna

||| |||

- Mi smo danas ovdje da vam zahvalimo i kažemo da smo jako ponosni i sretni za sve što ste učinili za nas. – riječi su jedne od učenica i učenika OŠ Antuna Kanižlića, PŠ Vidovci, koji su danas pokazali svojim literarnim radovima što znaju o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima. Svečanošću koju je organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na stadionu NK Dinamo, obilježena je 22. obljetnica osnutka 63. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde, prve profesionalne postrojbe formirane u Hrvatskoj i jezgre proslavljene 123. brigade HV-a.

Sinoć je u kapeli Snježne Gospe služena sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu s područja Vidovaca i Dervišage, a danas je na stadionu NK Dinamo održana središnja svečanost. Za sjećanje i ponos na poginule i njihovu nemjerljivu nesebičnost položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili, zapalili svijeće i pomolili se njihovi suborci, mještani, predstavnici svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Požege, Ministarstva branitelja, Županije, vojarne, policije, državne uprave, vojske, policije, mještani Dervišage i Vidovaca te NK „Dinamo“ Vidovci Dervišaga. Generalu Miljenku Crnjcu, prvom zapovjedniku 123. brigade HV upućen je telegram sa čestitkama za obljetnicu i željama za ozdravljenje, jer zbog bolesti nije mogao biti nazočan.

Gradonačelnik Vedran Neferović, pozdravljajući nazočne na svečanosti u Vidovcima, zahvalio je svima na dolasku, a posebno hrvatskim braniteljima, te pored ostalog rekao: - Hvala vam svima, vi ste svoju obavezu časno i ponosno odradili, ali isto tako vas pozivam da u idućem vremenu, svake godine, vi hrvatski branitelji s još većim ponosom dolazite na ovo mjesto i prisjećate se svega, jer o Domovinskom ratu i o stvaranju hrvatske države možete govoriti isključivo vi. Stoga vam veliko hvala. – Sve nazočne, a posebno branitelje s kojima je i sam bio zajedno u vremenima kad je domovina zvala, pozdravio je župan Alojz Tomašević. – Ja sam ponosan i zahvalan što stojim danas s vama kao i prije 22 godine kada smo znali što nam je činiti. Kalkulacije nije bilo, da ili ne, nego samo kako. Nismo imali ništa, imali smo srce, dušu i krunicu oko vrata. – Pozvao je sve da zajednički izgrađuju domovinu, jer kako je rekao, jedna knjiga je zatvorena, a danas se otvara nova, bez podjela, da bi zajednički kao i 90.- te i 91. godine gradili bolju budućnost domovine. Svečanost je završena molitvom koju je predvodio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja Nedjeljko Androš.

Related items

  • Memorijalni turnir u Vidovcima Memorijalni turnir u Vidovcima

    Na stadionu NK Dinamo, gdje je prije 22 godine osnovan 63. bataljun, u sklopu programa obilježavanja obljetnice odigran je nogometni turnir. Turnir je odigran u spomen na poginule branitelje - Igor Zalar, Ivan Crnjac, Tade Mikić, Marko Marić, Željko Martić, Vlado Puček i Dragan Gucek. Otovrio ga je gradonačelnik Vedran Neferović, prof., ujedno jedan od pokrovitelja. Zaigrale su ekipe 63. bataljuna,  NK Dinamo, Vojarne i Policije.  Iako nije bilo najvažnije tko će pobijediti, rezultati su odredili poredak: 1. mjesto NK Dinamo, 2. Vojarna, 3. Policija i 4. 63. bataljun. Čestitke i pehare je svim sudionicima uručio Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, sudionik povijesnih događaja i umirovljeni general Hrvatske vojske.