Utorak, 02 Srpanj 2013 11:11

"Požeški festival nije ničije privatno vlasništvo"

||| |||

 Na sinoćnjem sastanku održanom po pitanju organizacije požeškog festivala, na kojem su bili nazočni gradonačelnik Vedran Neferović,  zamjenik gradonačelnika Mario Pilon, direktor Glazbenog festivala Slavonije Tomislav Galić i umjetnički direktor Tomislav Jakobović, donesene su odluke o promjenama organizacije koja je bila problematična zbog financijskih sredstava. Požeški tamburaški orkestar je dosada imao koncesiju za festival koja će se raskinuti, a oko finaciranja će pomoći Grad Požega.

- Grad Požega mora stati iza ovog festivala jer on nije ničije privatno vlasništvo. To je festival koji ima tradiciju i budućnost tko god bio gradonačelnik i tko god će ga u budućnosti organizirati. Na tom tragu smo se dogovorili da Grad Požega mora pomoći oko organizacije i sve  troškove i izdatke pokušati racionalizirati. Teško je očekivati da samo sponzori iznesu troškove festivala i mi želimo dati potporu svakoj aktivnosti pa tako i ovoj. – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović na današnjoj konferenciji za novinare.

Po dosadašnjem ugovoru Požeški tamburaški orkestar bio je dužan financirati kompletnu organizaciju festivala, ali trenutno nisu u mogućnosti osigurati dovoljno financijskih sredstava da to bude na razini koju bi Požega željela. Članovi tamburaškog orkestra po ugovoru će još tri godine imati slobodu oko organizacije i prezentacije umjetničkog programa.

Umjetnički direktor Tomislav Jakobović rekao je da će se publika uvjeriti da je ovogodišnji festival na razini jednog najvećeg kontinentalnog glazbenog festivala i jednog od dva najveća festivala u Hrvatskoj kada je glazba u pitanju - Sve je veći odaziv autora ne samo iz Hrvatske nego i iz drugih zemalja a festival će skladbama i programom opravdati epitet raznolikosti koju unosi u Europsku Uniju, ali i daje cijeloj Hrvatskoj. – rekao je Jakobović.

Festval će se održati od 29. kolovoza do 1. rujna, a ulaz će biti besplatan. Očekuje se do 50 tisuća posjetitelja.