Četvrtak, 04 Srpanj 2013 11:17

Požeški KUD na Kaštelanskom ljetu

|| ||

 Članovi Udruženja obrtnika Požega u društvu gradonačelnika Vedrana Neferovića prošli vikend prisustvovali su 4. Reviji tradicionalnih nošnji i obrtništva „Nostalgija“ i „Eko etno sajam“ koja je bila održana u Kaštelima. To je manifestacija organizirana u sklopu „Kaštelanskog ljeta 2013.“ na kojoj su bile predstavljene narodne nošnje, vina, maslinovo ulje, tradicionalna jela, rukotvorine, te unikatne modne kreacije. Na reviji su sudjelovali članovi Kulturno-umjetničkog društva Požega.

Projekt se ostvaruje uz pokroviteljstvo grada Kaštela i Županije splitsko-dalmatinske, te kroz suradnju sa Udruženjem obrtnika Kaštela i njihovim gostima iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Cilj projekta je produljenje sezone, promocija tradicionalnih nošnji i načina življenja te promocija obrtništva.

Related items

  • Požežani uživali u godišnjem koncertu GKUD-a Požežani uživali u godišnjem koncertu GKUD-a

    Očuvanje folklorne i starogradske baštine Požege i Slavonije samo je dio onoga što Gradsko Kulturno - umjetničko društv o Požega čini posebnim. U sklopu Požeškog kulturnog ljeta sinoć je u šetališnoj zoni održan njihov godišnji koncert na kojem su pokazali kako se marljivošću i trudom te s puno ljubavi i veselja mogu očuvati folklorne tradicije i običaji. Na godišnjem koncertu predstavili  su se spletom slavonskih pjesama i kola, najmlađa sekcija izvela je dječje igre i kola, a na kraju je održana folklorna radionica u kojoj su mogli sudjelovati svi građani.

     

      Gradsko Kultno – umjetničko Društvo nositelj je raznih folklornih zbivanja u našem gradu. Društvo je osnovano 2005. godine, a danas broji stotinjak članova. Radi u nekoliko sekcija i organizator je brojnih smotri i koncerata. Svoj grad i županiju prezentirali su  na mnogim folklornim priredbama i smotrama u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih ističu sudjelovanje na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima. Idućeg vikenda bit će gosti Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, a ukazana im je čast da svojom koreografijom sudjeluju na otvorenju Međunarodne smotre koje će izravno prenositi Hrvatska televizija