Utorak, 09 Srpanj 2013 12:29

Koordinacija gradonačelnika i načelnika: Kako što brže provesti legalizaciju

||||| |||||
 Preko 15 tisuća zahtjeva za legalizaciju objekata pristiglo je u zakonskom roku u nadležni ured Županije, čemu je svakako doprinijela činjenica da je bitno smanjen komunalni doprinos. Kako i na koji način pospješiti izdavanje potvrda glavnog projekta, odnosno građevinskih dozvola, dogovaralo se na danas održanoj koordinaciji župana s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina, čiji domaćin je bio gradonačelnik Vedran Neferović.
 
- Mi imamo obvezu prema našim biračima i prema žiteljima Požeško – slavonske županije, pomoći im bilo po pitanju legalizacije  objekata i zgrada, što je aktualno danas, ali pomoći našem gospodarstvu, jer samo na taj način možemo znati i zaustaviti iseljavanje, a samim tim otvarati nova radna mjesta. Birokratski ne možemo pristupati niti jednom dokumentu, niti jednome zahtjevu, nego zapravo moramo debirokratizirati upravu. Znači, sastanak je u tom smjeru išao. – rekao je novinarima župan Alojz Tomašević. Na koordinaciji su bili geodete ili projektanti kako bi zajednički definirali i uobličili prijedloge, a s ciljem da se poboljša sustav izdavanja građevinskih dozvola, ali i svih onih dokumenata koji zapravo slijede iz toga.
 
 Grad Pleternica prvi je prije godinu i pol smanjio komunalni doprinos, a oni koji su ga platili bit će im vraćen. – rekao je Franjo Lucić, saborski zastupnik i gradonačelnik Pleternice u prethodnom mandatu. Dodao je kako bi se i država trebala u to uključiti: - Država se nije odrekla ničega, na gradove i općine se vrši konstantan pritisak, a država se ne odriče ničega. Da se država odrekla npr. vodnog doprinosa, garantiram vam da danas ne bi bilo 15 000 već 30 000 zahtjeva, i u budućnosti bismo riješili svu problematiku i praktički bismo imali stanje da niti jedan objekt ne bi više bio bez građevinske dozvole, nego bi ju imali svi. Ovako, država još ima jednu šansu, neka dade još jednu priliku za legalizaciju, ali neka se i oni uključe u to. -
 
Govoreći o značaju brze legalizacije, gradonačelnik Vedran Neferović je naglasio: - Mi u Gradu Požegi s našim projektima nemamo puno vremena, moramo  veoma brzo reagirati i početi na tim projektima raditi, a bez potpore ureda koji će biti brz, efikasan i jasan i s uputama, mislim da to nije moguće. Odluku o smanjenju doprinosa na jednu kunu po kubnom metru donijeli smo imajući u vidu stanje i probleme naših sugrađana. Ako je to po zonama prije iznosilo 40 kuna po kubnom metru pa na više, onda je jasno da je to sada npr. za 300 -400 kubika samo toliko kuna. Jasno je koliko je to velika olakšica. Grad nije niti planirao taj prihod, jer nije niti mogao znati kako će biti punjen od tog prihoda, mislim da smo najviše išli u korist trenutnog teškog stanja u našim obiteljima, našim sugrađanima, a gradski proračun se mora popuniti iz drugih izvora i mora otvoriti investicije. Komunalni doprinos nije trebao biti taj koji će pokrenuti Grad Požegu, to sigurno ne. Bilo je apsurdno od prijašnjeg gradonačelnika da kao razlog protiv odluke o komunalnom doprinosu za  jednu kunu navodi da i grad mora svoje objekte legalizirati, pa da je to bio jedan od razloga zašto je to potrebno. Sada se vidi da to nije bilo potrebno, da je to bila još jedna obmana i prijevara pred izbore prošlog gradonačelnika. – rekao je gradonačelnik Neferović.
 
Na današnjoj koordinaciji govorilo se i o stanju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu gradova i općina. Nakana je napraviti inventuru stanja i zajedno s gradonačelnicima i načelnicima, ali i korisnicima dati prijedlog kako u budućnosti staviti u funkciju svaku stopu hrvatske zemlje koja treba biti obrađena za dobrobit naših građana. – rekao je župan Tomašević.