Subota, 20 Srpanj 2013 13:31

Svečano prisegnulo blizu četiri stotine vojnika

||||| |||||
 U požeškoj vojarni danas je svečano prisegnulo 385 vojnika na dragovoljnom služenju vojnog roka, među kojima je 40 vojnikinja. U nazočnosti mnogobrojnih članova njihovih obitelji i prijatelja, na poligonu vojarne čestitku im je uputio izaslanik ministra obrane RH i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc: – Današnjom prisegom zavjetovali ste se hrvatskoj domovini, baš kao i nebrojeni hrvatski ljudi koji su postajući junaci položili za nju svoje živote i dali dijelove tijela u Domovinskom ratu. Drage vojnikinje i vojnici, budite ponosni na odoru koju nosite jer to je odora pobjedničke hrvatske vojske, vojske koja je pokazala sve svoje vještine i sposobnosti kad je to bilo potrebno i koja to radi i danas, provodeći složene i zahtjevne zadaće u zemlji i u međunarodnim mirovnim operacijama i misijama. – rekao im je general bojnik Repinc, zaključivši: - Bez obzira kojim putem krenuli, nakon završetka obuke siguran sam da ćete svi biti bolji, jači i spremniji za izazove koji vas čekaju u životu. –
Na svečanosti u vojarni 123. brigade HV bili su župan Alojz Tomašević, Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika Grada Požege, brigadir Blaž Beretin, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan i drugi predstavnici javnog i vjerskog života.

Kako je rekao general bojnik Repinc ove godine primljena su dva naraštaja vojnika, u svakom po četiri stotine, a među njima je po deset posto žena. U prošlom naraštaju javilo se 39 žena i sve su ostale do kraja, dok je 13 muškaraca odustalo. Sada je primljeno 400 i svih 40 žena je ovdje, a 15 muškaraca je odustalo. Obuka je nešto promijenjena, kako bi od početka mogli vidjeti kakav je vojnički život, jer bolje je za sve da sada u dva mjeseca obuke shvate je li to ono čime se žele baviti. Ove godine potpisano je 450 ugovora s vojnicima koji su u protekle dvije godine završili služenje vojnog roka, oni su potpisali prvi trogodišnji ugovor i sada su na specijalističkoj vojnoj obuci od šest mjeseci, što je poput stažiranja. Novi propisi predviđaju da svi vojnici koji su na neodređeno vrijeme, s 20 godina mirovinskog staža bi do kraja 2016. godine trebali napustiti oružane snage. - Radi se o oko dvije tisuće osoba. Moramo pojačano primati nove da bi mogli nadoknaditi njihov odlazak. Dobit ćemo mlade vojnike, fizički i psihički spremne za nove izazove koji ih čekaju u zemlji, a i inozemstvu, što ujedno znači i više ugovora za one koji se opredijele za vojno zanimanje. – izjavio je Repinc.