Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 13:40

Otvorena ljetna škola znanosti

||||| |||||

Otvorena je ljetna škola znanosti koja će se održavati od 28. srpnja do 17. kolovoza u prostorijama Gimnazije Požega. Riječ je o međunarodnom znanstveno-istraživačkom programu za učenike srednjih škola koji već dvanaestu godinu za redom okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

Sebastijan Dumančić, student četvrte godine Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu i bivši požeški gimnazijalac jedan je od četvero organizatora ovog znanstveno-istraživačkog projekta koji je okupio 30-ak mladih znanstvenika iz raznih krajeva svijeta.

- Ova ljetna škola znanosti za našu gimnaziju i za požešku javnost znači jako puno. Ona približava znanost samoj Požegi, našim gimnazijskim učenicima, profesorima, ali i ostalim nastavnicima i učenicima iz Požege koji su zainteresirani za područja kojima se ljetna škola bavi. Naša budućnost ovisi o našim mladim ljudima koji bez znanstvenog pogleda na svijet i bez univerzalnog jezika znanosti zaista na mogu graditi bolju budućnost. - rekao je Pavle Bucić ravnatelj požeške gimnazije.

 Na otvorenju škole znanosti uz ravnatelja Bucića i organizatora Sebastijana Dumančića prisutan je bio i gradonačelnik Vedran Neferović - Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas mlade znanstvenike koji ulažete sebe i slobodno vrijeme za svoj napredak i stjecanje novih iskustava. Dobro došli u Požegu, grad koji ima tradiciju obrazovanja kroz povijest i nadam se da će vam vrijeme provedeno u ovom gradu biti ugodno i da ćete Požegu posjetiti i drugi put – rekao je gradonačelnik Neferović.

Nakon toga Sebastijan Dumančić predstavio je program ljetne škole znanosti koji se sastoji od brojnih projekata na području fizike, biologije, kemije i povijesti. Ljetna škola je podijeljena u dva kampa, za učenike koji završavaju 1. ili 2. razred gimnazije te za učenike koji završavaju 3. ili 4. razred gimnazije. Predavanja će osim u Gimnaziji biti održana i u Parku prirode Papuk. Službeni jezik škole je engleski. Mentori iz Hrvatske, Portugala, Slovačke, Slovenije i Srbije nadgledat će rad na projektima, a mlade istraživače će educirati i renomirani svjetski znanstvenici s područja fizike, kemije i biologije.

Značaj i važnost ovog projekta potvrđen je nagradom Google RISE, kojom je ovaj edukacijski projekt smješten među 30 najboljih u svijetu.