Petak, 02 Kolovoz 2013 13:43

Ususret Danu pobjede

|| ||
Ususret predstojećem Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu branitelja naš grad okićen je mnogobrojnim zastavama. Postavljene su na ulazima u grad, a oko 40 zastava ukrašava središnji Trg Sv. Trojstva. Učinjeno je to na inicijativu Udruge Hrvatski policajac – Dragovoljci i veterani Domovinskog rata RH, koji su nedavno Gradu Požegi predložili nabavu zastava i za ovu namjenu dobili novčanu potporu. 
Grad Požega je s Udrugom roditelja poginulih branitelja za sam praznik u ponedjeljak organizirao u 8,15 sati svečanost polaganja vijenaca na spomen obilježje 123. brigade, nakon čega će s početkom u 9 sati u Katedrali biskup dr. Antun Škvorčević predvoditi svetu misu.

Related items

 • Memorijalni turnir u Dervišagi Memorijalni turnir u Dervišagi

  Udruga hrvatskih branitelja Dervišaga u prigodi današnjeg Dana Pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organizira tradicionalni memorijalni nogometni turnir za poginule i umrle hrvatske branitelje.

  Obilježavanje današnjeg blagdana započelo je misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjesnom groblju u Dervišagi. Ispred Grada Požege svijeću je zapalio zamjenik gradonačelnika Mario Pilon, a ispred Županije Požeško-slavonske zamjenik župana Ferdinand Troha. Nakon zajedničkog ručka tijekom poslijepodneva i večeri slijedi sportski program. Nogometni susret održat će najprije mladi nogometaši, a zatim je središnji turnir za odrasle.

 • Svečanosti za Dan pobjede Svečanosti za Dan pobjede

  Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja kao sjećanje na 5. kolovoz 1995. godine, kada je u vojno redarstvenoj akciji Oluja oslobođen Knin i time ostvaren najvažniji strateško – politički vojni cilj Domovinskog rata. Vijence i cvijeće na Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima položili su predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, Požeško – slavonske županije, Grada Požege, Općine Jakšić, državne uprave te mnogi drugi.

  U ime Udruge roditelja poginulih branitelja svoju zahvalnost je izrazila Kata Ronko, prisjetivši se vremena Domovinskog rata i njihovih sinova koji su život položili za našu domovinu.

  - Velike pobjede prati i velika cijena, pa proslavljajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti,  prisjećamo se s posebnim poštovanjem svih onih koji su sudjelovali u toj akciji i pridonijeli njezinu uspjehu, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su svoje živote položili za slobodu Hrvatske. – rekao je okupljenima na Trgu 123. brigade Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika Vedrana Neferovića. Prisutnima se obratio i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, pored ostalog rekavši - Povijesne okolnosti su htjele da se na današnji dan sjećamo velike pobjede Republike Hrvatske u Domovinskom ratu i definitivnu potvrdu stvaranja samostalne države Hrvatske. Koristim priliku da hrvatskim braniteljima čestitam njihovu veliku pobjedu i svim građanima Republike Hrvatske pa tako i naše Požeštine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

  - Ovdje s nama je Požega koja želi Bogu reći hvala za dan slobode, dan pobjede i dan hrvatske zahvalnosti, i dan hrvatskih branitelja, čestitam Vam – rekao je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, predvodeći svetu misu za domovinu i poginule i umrle hrvatske branitelje u požeškoj katedrali.

  Za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije i druge sudionike svečanosti u restoranu Obrtničkog doma organiziran je prigodni domjenak.

 • Sa svečanosti u Kaštelama Sa svečanosti u Kaštelama

  Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred spomenikom Dr.Franji Tuđmanu u Lukšiću, a zatim i podno velikog Križa u sklopu spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata na Malačkoj, u nedjelju ujutro, 4. kolovoza, u Kaštelima je počelo cjelodnevno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

  Pored izaslanstava domaćina, gradonačelnika Ivana Udovičića sa zamjenicima Mijem Novakom i Zoranom Bonacinom, zatim predsjednika Gradskog vijeća Denisa Ivanovića sa dvjema zamjenicama i okupljenim vijećnicima, te predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata, cvijeće i svijeće za poginule branitelje položili su i gosti iz Požeško-slavonske županije (HVIDR-e Požege, Pakraca i Lipika), kao i Splitsko-dalmatinske županije. (www.kastela.hr)

  U ime Grada Požege i Požeško-slavonske županije izaslanstvo je predvodio gradonačelnik Vedran Neferović.