Četvrtak, 08 Kolovoz 2013 13:54

Jeftinije do energetskog certifikata

|| ||
Među relativno novim obvezama vlasnika zgrada je i ona o certifikatu o energetskim svojstvima zgrade. Radi poticanja mjerenja energetske učinkovitosti zgrada,  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je natječaj za korištenje sredstva za opravdane troškove certificiranja zgrada, tako da svi zainteresirani mogu uputiti svoje ponude do kraja rujna ove godine. Ovisno o ispunjenju kriterija, subvencija u troškovima certificiranja iznosila bi do 50 posto. 
Prema odredbi članka 15. stavka 2. Zakona o prostornom uređenju i gradnji („Narodne novine“, br. 76/07, 38/09, 55/11, 90/11 i 50/12), prije izdavanja uporabne dozvole, drugog akta za uporabu, odnosno prije promjene vlasništva ili iznajmljivanja zgrade ili njezinoga dijela, mora se pribaviti certifikat o energetskim svojstvima zgrade - energetski certifikat, koji izdaje ovlaštena osoba, dok kupac ili unajmljivač zgrade ili njezinog dijela ima pravo uvida u energetski certifikat prije sklapanja ugovora o kupoprodaji ili iznajmljivanju prema posebnom zakonu.
Za troškove ovakvog certificiranja zgrada raspisan je natječaj za sredstva Fonda, na koji se mogu prijaviti gradovi i općine, ustanove i druge pravne osobe, ali i fizičke osobe koje su vlasnici stambenih zgrada. Sve informacije i natječajna dokumentacija može se vidjeti i preuzeti na službenim internetskim stranicama Fonda.