×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Ponedjeljak, 13 Siječanj 2014 13:04

Grad Požega imat će strategiju razvoja od 2014. do 2020. godine

||||| |||||

Grad Požega će sredinom ove godine imati strategiju svog razvoja do 2020. godine, kojom će biti definirati ciljevi i prioriteti na svim područjima. Bit će to ujedno i temeljni dokument koji će generirati projekte, među kojima i one koji će se kandidati za sredstva europskih fondova. - Pokrećemo jednu novu stranicu za Grad Požegu i otvaramo mogućnost da Grad konačno postane grad u kojem europska sredstva nisu samo priča, nego stvarnost.- rekao je gradonačelnik Vedran Neferović prigodom potpisivanja ugovora o izradi Strategije razvoja Grada Požege od 2014. do 2020. godine, povjerenoj tvrtki MMV Savjetovanje za razvoj.
- Ovo je dokaz da se niti Grad Požega, niti Županija ne žele baviti prošlošću, a pogotovo ne lošim dijelom naše prošlosti. – rekao je župan Alojz Tomašević, čestitajući na odluci da se pristupi izradi strategije razvoja, te dodao kako će Županija i svi gradovi i općine pristupiti istom zadatku, a 2014. godine trebala bit biti godinom projekata. - Stoga pozdravljam ovakav dokument koji pokreće razvoj, neka se u izradu uključi široka javnost, jer svatko može dati doprinos da ovo bude prostor po mjeri čovjeka, u koji će se doseljavati, a ne iseljavati, otvarati radna mjesta, a ne zatvarati, kao što je do sada nažalost bilo.- zaključio je župan.
O tome što će strategija razvoja sve sadržavati, kako će teći postupak izrade i kakvu odgovornost ona predstavlja govorio je Mladen Vojković, direktor MMV Savjetovanje za razvoj. Istaknuo je da će biti pripremljena uz sudjelovanje svih onih koji su za razvoj grad relevantni, a posebno će apostrofirati gospodarstvo i što je moguće više poticanje otvaranja novih radnih mjesta i investiranja u Grad Požegu. Kako je rekao: - Strategija je dokument kojim se upravlja lokalnim razvojem, kao dio sveukupnih nastojanja prema gospodarskom i društvenom prosperitetu građana, to je osnovni cilj strategije da doprinese balansiranom društvenom i gospodarskom razvoju.- Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za europske integracije naglasio je kako je strategija ključni dokument da bismo mogli aplicirati na fondove EU, jer se često u natječajima traži poveznica samog projekta sa ciljevima i mjerama koji se nalaze u strateškom dokumentu.
- Jasno je da nema „na riječ", nema dogovorenih projekata na riječ, bez dokumentacije, bez svih onih stvari koji jedan projekt za apliciranje mora u sebi sadržavati i te priče o dogovorenih 500 milijuna kuna ne postoje. Ovdje će jasno stajati što se želi, koliko koji projekt iznosi, što je potrebno za njega pripremiti, koji su iznosi u pojedinoj fazi za financiranje i sve što je potrebno. - zaključio je gradonačelnik Neferović.