×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Utorak, 14 Siječanj 2014 07:39

Projekti na putu do sredstava iz EU fondova

|||| ||||

Tijekom tri mjeseca dosadašnjeg djelovanja Ureda za europske integracije, aplicirano je deset projekata u kojima je Grad Požega nositelj ili partner. - Uz sve poteškoće koje su postojale i stanje koje smo zatekli nakon što smo krenuli u projekte, uspjeli smo nešto i odraditi u ova tri mjeseca, bez obzira na sve što je išlo u smjeru da je vrlo teško prijaviti projekte za koje prije nije postojala dokumentacija. – izvijestio je Marko Šostar, pročelnik ovog odjela.
Aplicirano je pet projekata na EU fondove (IPA program, IV. Komponenta „Razvoj ljudskih potencijala), koji su usmjereni pomoći socijalno isključenim i marginaliziranim skupinama, invalidima, starim i nemoćnim osobama, mladim nezaposlenim osobama, s posebnim naglaskom na obrazovanje i povećanje zapošljivosti. Na dva projekta Grad Požega je nositelj, a na tri partner. Na Ministarstvo turizma (financiranje izrade dokumentacija za turističke projekte koji se planiraju aplicirati na strukturne fondove) aplicirana su četiri projekta za koje je potrebno izraditi ili dovršiti tehničku dokumentaciju, kako bi bili spremni za prijavu na srukturne fondove.
Rekonstrukcija OŠ Dobriše Cesarića sa izgradnjom sportske dvorane aplicirani je projekt na indikativnu listu projekata koji će se financirati iz strukturnih fondova. Izrađena je i aplicirana kompletna dokumentacija (idejni projekt, lokacijska dozvola, glavni projekt, potvrda na glavni projekt, troškovnici radova i opreme sa tehničkim specifikacijama, Studija izvodljivosti s analizom troškova i koristi, aplikacija za natječaj). Završava se projekt rekonstrukcije Gradskog muzeja koji će se do kraja siječnja ove godine aplicirati na natječaj iz strukturnih fondova kao projekt javne turističke infrastrukture. Pripremljen je idejni projekt, lokacijska dozvola, glavni projekt, potvrda na glavni projekt, troškovnici radova i opreme sa tehničkim specifikacijama, te se trenutačno se radi na Studiji izvodljivosti sa analizom troškova i koristi te full aplikacijom za natječaj. Obuhvaćena je kompletna restauracija muzeja i opremanje stalnim muzejskim postavom.
O potrebi i prihvaćenosti Upravnog odjela za europske integracije govori i broj onih koji su mu se obratili za stručnu pomoć. Tijekom tromjesečnog rada odjel je pružio usluge savjetovanja za 42 poduzetnika, poljoprivrednika, predstavnike udruga i dr. s kojima je dogovorena i daljnja suradnja.