×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Ponedjeljak, 27 Siječanj 2014 12:15

Komunalne djelanosti u dvije tvrtke - Tekija i Komunalac

||||| |||||

Od 14. siječnja 2014. u Požegi pravno je formirano poduzeće Komunalac, izdvajanjem komunalnih djelatnosti iz Tekije, d.o.o. Nakon 22 godine, do kada su u tadašnjoj požeškoj općini djelovala dva komunalna poduzeća, ponovno imamo umjesto jedinstvene Tekije, dvije tvrtke. Kako je informirao gradonačelnik Vedran Neferović na danas održanoj konferenciji za novinare, temeljni kapital Tekije u trenutku podjele bio je 102.138.000 kuna, izvršenom podjelom je 86.669.800 kuna raspoređeno Tekiji i 15.469.000 Komunalcu. Tekija je imala 185 zaposlenih, a ubuduće će 93 biti zaposleno u Komunalcu, a 86 u Tekiji, 6 djelatnika će u prvoj fazi biti na 50 posto radnog odnosa u obje tvrtke. Anto Bekić, dipl. inž. strojarstva, koji od prvih dana svog staža radi u Tekiji, imenovan je za direktora Komunalca, a Ante Kolić ostaje direktor Tekije.

- Ono što je važno, zadržana dobit Tekije je bila u trenutku podjele 11. 850.000 kuna. U podjeli Komunalac ima 9.350.000 kuna i Tekija 2,5 milijuna kuna. Komunalac dobiva nekretnine u Ulici Stjepana Radića (bivša ljekarna) i zemljište u Cvjetnoj ulici, u prvoj fazi će biti određenih troškova zbog selidbe Komunalca u Vukovarsku ulicu, gdje će se izvršiti radovi na adaptaciji objekta i svemu potrebnom da se formira prostor, od opreme do drugih troškova koji su bili u tijeku podjele, što je ukupno oko 4 milijuna kuna. – rekao je gradonačelnik Neferović. - Također, važno je da nema privatizacije, odgovorno stojimo pri tome da privatizacija nije bila tema nikakvog razgovora do sada, niti će biti tema razgovora. – naglasio je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika.

Podjela na dvije tvrtke zakonski je uvjet za nastavak rada. - Smatram da će sada u odvojenim cjelinama i jedna i druga tvrtka će moći bolje i kvalitetnije obavljati svoje zadatke koji nisu jednostavni, niti mali, to je pitanje svega onoga što je država potpisala kad je ulazila u EU.- rekao je Ante Kolić. Hoće li se povećati cijene usluga? – ključno je pitanje za građane, na koje je odgovorio da se ovog trenutka cijena usluge ne bi trebala povećati. – U medijima je najavljeno povećanje, za što još nemamo ništa određenije, to nije prihod Tekije, već je prihod Hrvatskih voda, iz kojeg Hrvatske vode na određeni način trebaju ta sredstva vratiti u sustave iz kojeg su ih uzeli. Radimo na tome da dio tih sredstava dođe nazad, na naše područje za što mi imamo pripremljene projekte i za koje se pripremamo.- rekao je Kolić.

Anto Bekić je najavio uređenje prostora u Vukovarskoj, gdje će biti sjedište Komunalca. Najveće promjene je najavio u gospodarenju otpadom, koje će nametnuti značajne obveze prema novim pravilnika, čije donošenje se očekuje. - To će se odnositi na primarnu selekciju otpada, na mjestu nastanka u kućanstvima i gospodarstvu, gdje ćemo morati izuzimati korisni otpad na jedan značajno pojačan način. U svakom slučaju, obveze će biti veće, pa time i troškovi, od broja vozila, posuda za otpad i td. Gospodarenje otpadnom je djelatnost koja će do 2018. godine doživjeti značajne promjene. Do tada se mora zatvoriti svako odlagalište koje ne dobije status centara za gospodarenje.- rekao je Bekić.