Srijeda, 07 Listopad 2020 11:26

Jedinstveno spomen obilježje u Pakracu - Trajni podsjetnik na obranu domovine i na žrtvu hrvatskih branitelja

|||||||||| ||||||||||

 

- Mi se osjećamo teško svaki dan. S pogibijom naše djece, naše rane nisu zarasle do danas i neće zarasti dok god nas ima. Mi sa svojim ranama odlazimo, a naučili smo živjeti sa svojom boli i sa svojim ponosom što smo odgojili pravu djecu koja su bila toliki domoljubi da su ljubili više Hrvatsku od vlastita života. To je rezultiralo time da mi danas možemo slobodno živjeti. - izjavila je uoči svečanog otvorenja spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Pakracu Silvija Svjetličić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Pakraca i Lipika te dodala. - Mi smo ovo jedva dočekali. To čekamo 29 godina, jer uskoro će biti trideseta obljetnica od početka Domovinskog rata u Pakracu koji je započeo početkom ožujka 1991. godine, a tijekom kojeg je samo kod nas izginulo preko dvije stotine branitelja, stotine civila, a ne zaboravimo i na zarobljene i nestale. Samim time, normalno da jedno spomen obilježje koje će biti dostojno za njih za nas bude od velikog značaja. Bilo nas je 120 kad smo osnivali Udrugu prije 26 godina, a danas nas ima samo dvadeset. Godine svoje čine, ali mi živimo s ponosom, tugom... Tiho živimo te tako i odlazimo, a ovo obilježje će ostati kao trajni spomen na žrtvu naše djece. -

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uoči svečanog događaja je izjavio kako svim poginulim braniteljima koji su branili i obranili Pakrac iskazuje zahvalu na njihovoj žrtvi te poštovanje i zahvalu njihovim obiteljima. Također, zahvalio se i Gradu Pakracu na partnerstvu i suradnji što su zajedno izgradili ovo jedinstveno spomen obilježje koje će ostati trajni podsjetnik na obranu domovine, na Domovinski rat i na žrtvu hrvatskih branitelja.

- Ovdje je 1. ožujka 1991. godine započeo Domovinski rat i od tad, naročito od kolovoza, odnosno jeseni 1991. pa u konačnici sve do operacije "Bljesak", Pakrac je bio na prvoj crti bojišta. Žitelji Pakraca proživjeli su strahote, ali herojska obrana naših branitelja nije dopustila neprijatelju da uđe u sam grad. Iznimno sam ponosan što sam počasni građanin Pakraca. Vezan sam za ovaj grad od samog početka, dakle od 1991. godine te neizmjerno poštujem pakračke branitelje, ali i sve ostale branitelje koji su došli braniti ovaj grad. - izjavio je ministar Medved te naglasio da ga raduje to što je u Pakracu formiran Muzej vojne i ratne povijesti te da će simboličnom gestom dati svoj doprinos te pokloniti svoju odoru da bude među muzejskim eksponatima.

Projektno rješenje spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Pakraca koje potpisuje Tatjana Đuranec, dipl. ing. arh. nastalo je na osnovu povijesnih podataka koji ukazuju da je na ovom lokalitetu još u XIII. stoljeću bila izgrađena jedna od najvećih utvrda u Zapadnoj Slavoniji. Kameni i tvrdi grad u obliku nepravilnog peterokuta ojačan sa sedam kružnih kula na uglovima te još jednom, najvećom branič kulom u unutrašnjosti. Oko utvrde se nalazio veliki opkop ispunjen vodom koji je kada bi se podignuo veliki drveni most predstavljao dodatno osiguranje ovog impozantnog objekta.

Na mjestu gdje se u srednjem vijeku branilo kršćanstvo, 1991. godine započeo je Domovinski rat za neovisnost i cjelovitost Hrvatske. Svi elementi utkani u ovo projektno rješenje, a to su povijesni oblik, zatim voda kao izvor života, križ kao simbol mučeništva i beton kao tvrd i postojan element žele poslati jasnu poruku - "Bili smo, jesmo i bit ćemo ovdje.". Izgradnju ovog spomenika zajednički su sufinancirali Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Pakrac, a radove na izgradnji spomen obilježja koje će ujedno biti i gradska fontana radila je tvrtka Arhiz.

Spomenik su zajedno, skidanjem platna sa spomen ploče svečano otkrili ministar Tomo Medved i Silvija Svjetličić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Pakraca i Lipika, a netom prije samog svečanog čina otvorenja hrvatsku je himnu izvela Natea Perinović u pratnji tamburaškog kvinteta Osnovne glazbene škole Pakrac pod ravnanjem profesora Aleksandra Gašparovića da bi zatim sinovi poginulih hrvatskih branitelja - Željko Mance, Mirko Mateš, Deni Štrbac i Antun Žunčić donijeli hrvatsku zastavu do spomenika kako bi ju pripadnici Gradske straže Požega podigli na jarbol. Pakrački župnik, vlč. Jozo Zorić je potom blagoslovio spomen obilježje.

Ponos izgradnjom ovog spomen obilježja iskazala je i saborska zastupnica i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević u emotivnom obraćanju zahvalivši pri tome ministru Medvedu, ali i svim braniteljima koji su participirali u obrani Pakraca u kojem je rat i započeo jer kako je rekla, ovdje se nije branio samo Pakrac nego i čitava Hrvatska, od Dubrovnika pa do Iloka.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ante Deur je kazao kako na ovom mjestu iskazujemo poštovanje svim poginulim braniteljima, ali i ovome gradu te snazi hrvatskog naroda koji se odupro srpskoj agresiji. On je istaknuo da smo upravo mi generacija koja je uspjela ostvariti snove svojih predaka o stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske i to vrijeme ne smijemo prepustiti zaboravu. - Vrijeme Domovinskog rata i snaga stvaranja države Hrvatske mora biti prioritet, a ovaj je spomenik trajni savez nas i onih koji su dali život za Hrvatsku, bili branitelji ili civili. -

Umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske izjavio je kako je Pakrac bio jedno od ključnih bojišta Domovinskog rata te se prisjetio dr. Ivana Šretera čije riječi, kako je rekao, i dalje odzvanjaju i čija sudbina do danas nije razjašnjena, a prisjetio se i zapovjednika i jednog od heroja obrane Pakraca pukovnika Stjepana Širca - Stipu, čiju hrabrost, odlučnost i požrtvovnost pamte njegovi suborci.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je šesti dan listopada prije 29 godina bio jedan od najtragičnijih dana ovdje na pakračkom ratištu.

- Devetnaest hrvatskih branitelja u jednom danu položilo je svoje živote na oltar domovine. Prisjećamo se njih, kao i svih poginulih na teškom putu do slobode na području Pakraca i Lipika, njih 335 poginulih i 22 još uvijek nestala. Njima u čast danas smo otkrili ovo spomen obilježje koji ostaje kao vječni znamen zahvalnosti za slobodu koju danas živimo. Kako žrtva za slobodu ne bi bila zaboravljena kao stalan podsjetnik stoji ovo spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. Ovdje, na središnjem gradskom trgu sve prolaznike podsjeća na hrabrost, upornost i ljubav prema domovini. Poglavito ono služi novim generacijama kojima u nasljeđe ostavljamo našu domovinu da uvijek budu svjesni kako nam Hrvatska nije darovana. Ona je stvorena na žrtvi naših heroja!" naglasio je ministar te poručio mladim generacijama - "Neka ovo spomen obilježje bude putokaz, neka bude svjetionik, neka bude podsjetnik na žrtvu koju smo kao narod podnijeli u obrani domovine. -

Ministar se osvrnuo i na činjenicu da je hrvatska Vlada u proteklom, ali i u ovom mandatu u razvoj Pakraca i njegove okolice uloženo više od 700 milijuna kuna s ciljem izgradnje Pakraca u kojem će ostati mlade generacije i za kojeg su se hrvatski branitelji borili. U sklopu toga, radi se i na poboljšanju zakonske regulative i poboljšanja položaja branitelja te civilnih ratnih stradalnika, ali i pronalaska nestalih.

Bila je ovo prigoda i za posthumnu dodjelu odlikovanja Reda bana Josipa Jelačića, Stjepanu Šircu – Stipi, prvom zapovjedniku obrane Pakraca. Odlikovanje je preuzeo Vinko Širac, brat pokojnog Stjepana, a uručili su mu ga zajednički general Mareković te ministar Medved.

Događaju su nazočili su članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, pripadnici vojnih i policijskih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Pakraca te niz uvaženih predstavnika političkog i društvenog života, poput gradonačelnika Lipika Vinka Kasane, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, generala Josipa Lucića, ravnatelja Doma hrvatskih veterana, Krune Šeremeta, ravnatelja Memorijalnog centra Vukovar, Davora Huške, pomoćnika ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Marijane Balić, saborske zastupnice te Darka Puljašića, saborskog zastupnika i gradonačelnika Požege.

U spomen na sve poginule hrvatske branitelje, a u povodu otkrivanja spomen obilježja u Pakracu, održan je i biciklistički maraton u kojem su sudjelovali biciklisti "VBR" s područja Virovitičko-podravske županije.

Izvor: Compas