×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Srijeda, 12 Ožujak 2014 14:22

Svečana sjednica, uručena javna priznanja

|||||| ||||||

General Mladen Markač počasni je građanin Grada Požege, a Dragutin Štirmer i prim. Dragutin Ivanović nagrađeni su za životno djelo. Dobitnici kolektivne nagrade su Gradski muzej Požega, obrt Elektro Team i Diamant Artuković. d.o.o., dok je dobitnik godišnje nagrade Zdravko Vujnović. Javna priznanja danas im je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručio gradonačelnik Vedran Neferović.

Na svečanosti su bili brojni uzvanici, među kojima saborski zastupnici Tomislav Karamarko, Franjo Lucić i Branko Kutija, predsjednica Županijske skupštine Mirela Mezak Stasny, župan Alojz Tomašević i župani Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, msgr. Josip Devčić, generalni vikar Požeške biskupije, gradonačelnici Zaprešića, Dugog Sela, Nove Gradiške, Pakraca, Pleternice, Lipika, Našica, Općine Kreševo (BiH), načelnici općina, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga, gradskih institucija i dr. Pismene pozdrave sa čestitkama uputili su požeški biskup, gradonačelnici Šibenika i Solina.

Otvarajući sjednicu Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća uputio je i poruku građanima Požege, u kojoj je naglasio kako: – Gradsko vijeće neće biti ničija marioneta. Predložene odluke neće biti usvajane po ključu političke snage jačeg, već po snazi argumenata. Jer, prijedlozi nemaju stranačku boju ili predznak. Takvim pristupom napravili smo iskorak, a u idućem razdoblju želimo postići i više standarde. U Požegi je bilo dosta politike dojma i „potjemkinovih sela". Vrijeme je za odgovornost u izvršenju obećanog, na istom inzistiram. -

Rezimirajući ključne odluke koje su provedene posljednjih devet mjeseci od izbora do danas, gradonačelnik Vedran Neferović je istaknuo: - U današnje vrijeme Požega je grad novih projekata, grad u kojem gradska uprava mora biti otvorna prema svim građanima, prema svim investitorima. U proteklih devet mjeseci pokušali smo zacrtati jasan smjer kojim putem grad mora krenuti. – Nabrojio je projekte koji su posebno važni za Grad, od formiranja gospodarske zone, završetka nove Glazbene škole, nastavka radova na Gradskoj knjižnici i čitaonici, realizaciji projekta adaptacije Gradskog muzeja, radove na Trgu sv. Terezije, izgradnju dvorane OŠ Dobriše Cesarića i druge. Uz to provedene su i druge odluke, od one o legalizaciji za jednu kunu, povećanja broja i uvođenje novih stipendija, proširenje zone javnog autobusnog prijevoza, naknade za troškove odlaska na zdravstvene preglede itd.


Sloboda je Požegi oduvijek bila važna


Podsjetivši koliko je sloboda Požegi oduvijek puno značila, župan Alojz Tomašević naglasio je kao ona mora preuzeti središnju ulogu razvoja gospodarstva, koja joj pripada povijesno, sa svim gradovima i općinama Županije. – Siguran sam da ovi projekti koje ste spomenuli i još mnogo više što slijedi, bit će upravo najveći i glavni cilj u razvoju gospodarstva, dobrobiti za budućnost mladih ljudi, da ne odlaze u druge gradove, druge metropole i zemlje, neka grade, rade i žive u Požeško-slavonskoj županiji. – poručio je uz čestitke za Dan Grda.
Poznati požeški odvjetnik i prvi gradonačelnik Požege Dragutin Štirmer je zahvalio na javnim priznanjima u ime svih nagrađenih, što je za sve i veliki poticaj za daljnji rad, a neizmjerna radost kad je u pitanju nagrada za životno djelo. Nadasve, to je titula počasnog građanina što ju je kao veliki izraz zahvalnosti primio general Markač.

Čestitke je uputio svima osobno general Mladen Markač. Naglasio je značaj povijesti Domovinskog rata za slobodu Hrvatske, koju nije željela međunarodna zajednica, ali su branitelji ostvarili to kao bedem buduće obrane nacionalnih interesa i hrvatskog naroda, te je podsjetio posebno na događaje u našem kraju. - Naše vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom znalo je da Hrvatska može svoju slobodu ostvariti samo oružjem i istinom. Oružjem smo to ostvarili 1995. godine, a istinom smo to ostvarili u den Haagu pretprošle godine, kada smo svijet natjerali da je rekao – vi Hrvati imali ste obrambeni, častan i oslobodilački rat. To su zasade na kojima je stvorena Republike Hrvatska. – Na kraju je poželio bolji život svima danas i naraštajima koji će slijediti.

General Markač heroj je Domovinskog rata, zaslužan za stvaranje i oslobađanje Hrvatske kao i našega kraja budući je pod njegovim zapovjedništvom početkom lipnja 1992. godine uspješno provedena akcija „Trokut" na području Požeštine.
Glazbeni dio programa na svečanoj sjednici izveli su KUD Požeška dolina i Požega te učenici i profesori Glazbene škole. Nakon sjednice program je nastavljen na Trgu Sv. Trojstva, gdje su Trenkovi panduri i članovi društva sv. Grgur izveli glasne pucnjeve, a Gradska glazba Trenkovi panduri odsvirali nekoliko koračnica. Tradicionalno se proslava Dana Grada i Grgureva nastavlja na požeškim brdima, čemu je svakako dobar preduvjet sunčani dan.

Na groblju sv. Ilije te na spomen obilježje 123. brigade jutros su položeni vijenci i zapaljene svijeće, kao izraz zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima za slobodu u kojoj živimo.