Srijeda, 25 Studeni 2020 19:57

Danas je Svjetski dan borbe protiv nasilja nad životinjama

||| |||

Kada kažemo nasilje nad životinjama, većina nas pomisli na fizičko nasilje prema životinjama kao što su psi i mačke koje ljudi smatraju ljubimcima. No, to je tek vrh velike sante ledenog horora.Svima je jasno da je izgladnjivanje pasa i mačaka, njihovo udaranje i ubijanje, silovanje ili uskraćivanje veterinarske pomoći kada je životinja bolesna i nemoćna neki oblik nasilja prema onim životinjama koje najbolje poznajemo i volimo, no svakoga se sata i svake sekunde, isti i još brutalniji oblici zlostavljanja događaju i drugim vrstama čija je patnja daleko od našeg pogleda.

Osim što više od 60 milijarda inteligentnih, društvenih i osjećajnih bića godišnje izgubi živote na najbrutalnije, najokrutnije i najstrašnije načine koji su potpuno legalni, milijuni životinja pate iza čvrsto zatvorenih vrata laboratorija. Životinje u cirkusima dobivaju batine na dnevnoj bazi kako bi izvodile isprazne trikove. Pokazuju znakove apatije, depresije, stereotipnog ponašanja kao što je beskrajno ponavljanje istih pokreta, autodestruktivnosti i drugih psihičkih poremećaja, jednako kao i životinje u zoološkim vrtovima koje provode bijedne živote u njima skučenim životnim uvjetima, često bez pripadnika svoje ili drugih vrsta. Sličnu patnju proživljavaju životinje u uzgoju za krzno.

Promjenom svojeg postupanja prema životinjama možemo itekako utjecati na sprječavanje nasilja prema njima:

Prijavite svaki slučaj zanemarivanja i zlostavljanja životinja u svojoj okolini te napuštanje pasa i mačaka koje je posebni oblik nasilja nad bespomoćnim životinjama. Birajte kozmetiku i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama. Ne posjećujte zoološke vrtove, predstave i događanja u kojima se životinje iskorištavaju radi zabave jer vaša kupljena ulaznica produljuje njihovu patnju. Prelaskom na biljnu prehranu svatko može spasiti 100 životinja godišnje, a kupnjom obuće i odjeće bez životinjskih materijala štedimo mnoge živote od deranja krzna i kože.