×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 677
Utorak, 18 Ožujak 2014 13:25

Leptiri požeškog kraja - predstavljaju se na prvi dan proljeća

|||| ||||

Na prvi dan proljeća iz Gradskog muzeja krenut će „Leptiri požeškog kraja" – knjiga autora Gorana Letića s izložbom fotografija, jer, slučajno ili ne, kažu da leptiri uvijek lete u paru. Predstavljanje ove zanimljive i lijepe knjige fotografija danas su najavili njen autor Goran Letić, dr. sc. Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje i Maja Žebčević Matić, v.d. ravnateljice Gradskog muzeja Požega. Predstavljanje će se održati u petak, 21. ožujka u Gradskom muzeju.
Zahvaljujući svima koji su pomogli projekt, Goran Letić je naglasio svoje zadovoljstvo što je izdana knjiga u kojoj su došle do izražaja i druge, npr. ekološke vrijednosti. Kako je rekao, na početku nije imao nikakvu posebnu ideju, ali se ona nametnula i došla do sadašnje višestruke vrijednosti. Uz Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije,uključeni i najeminentniji leptirolozi Hrvatske danas, dr.sc. Iva Mihoci i Toni Koren, mag. biol. exp., dr. sc. Antun Delić. Tako je priča dobila i stručnu i znanstvenu dimenziju.
U knjizi je na fotografijama zabilježeno preko 80 vrsta leptira, snimljenih uz Orljavu, pri samom ulazu u grad na području Emovačkog luga. - To je jedan foto-herbar. Požegi se ovom knjigom predstavlja nova priča, drugačija, koja nema samo požešku dimenziju, nego možemo reći i hrvatsku – rekao je dr. sc. Samardžić, objasnivši: -. U Požegi ima više vrsta leptira nego u bilo kojem nacionalnom parku ili parku prirode. Stoga je jedan od naših glavnih ciljeva i poruka koje ćemo prenijeti da želimo Požegu proglasiti „zemljom leptira", da tu poruku primi i turistička zajednica i kroz buduće suvenire da leptiri budu požeški brend. Jer, leptiri su organizmi koji i na najmanje poremećaje u prirodi reagiraraju ugibanjem. Sve to govori da je u požeškom području sve relativno čisto. –
- Ovo je prigoda da apostofiramo potrebu za djelovanjem prirodoslovnog odjela, kojeg imamo u Muzeju, ali ne i osobu koja bi se bavila time, a čijim djelovanjem bi se predstavile vrijednosti i ljepote našeg područja. – kaže ravnateljica Žebčević Matić.