Nedjelja, 11 Kolovoz 2013 12:00

Uz blagdan sv. Klare

|||| ||||

U Samostanu sv. Klare danas je održano euharistijsko slavlje, koje je u prigodi blagdana njegove zaštitnice predvodio biskup dr. Antun Škvorčević. Uz čestitke, podsjetio je kako je na današnji dan prije 760 godina dan preminula Klara, utemeljiteljica siromašnih sestara klarisa, te je pored ostalog rekao: - Danas želimo i ovdje u ovom našem požeškom samostanu sestara klarisa, odnosno crkvi sv. Klare, zahvaliti Bogu za onu veličinu u skromnosti koju je oblikovao i ostvario Duh Njegov.

Malena, jednostavna, skromna, siromašna Klara, a u njoj velik Bog, ostvario je puninu života. To je izazov Klarin. Radujem se što se danas jedna od mladih djevojaka, dakle naših hrvatskih, želi uvrstiti među Klarine sestre, što želi danas pred svima nama zavjetovati prve zavjete u zajednici sv. Klare. –

Prvi zavjet položila je sestra Marija Marina od Božjeg osmjeha. Klarisama je biskup poručio: - Za vas se kaže da ste vi svjetiljke u Požegi, kao za Klaru što se govorilo da je ona svjetiljka, da vi svijetlite ovdje u Požegi i svjedočite i našem hrvatskom društvu kako se može živjeti, ograđen od svijeta i odreknuvši se od svega, ali uvijek ispunjen Bogom. Koliko je ljepote života kad je Bog u nama, kao naša sreća, kao naša sudbina.

Related items

 • Biskup primio požeškog gradonačelnika Biskup primio požeškog gradonačelnika

  Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu 19. studenoga Vedrana Neferovića, požeškog gradonačelnika u pratnji dr. Borislava Miličevića. Uz biskupa na susretu je sudjelovao i generalni vikar Požeške biskupije Josip Devčić. Gradonačelnik je biskupa upoznao s određenim projektima oko kojih se trudi Gradska uprava, među kojima je i završetak uređenja Glazbene škole u nekadašnjoj zgradi Vatrogasnog doma. Spomenuo je i projekte koje Grad želi ostvariti sredstvima iz fondova Europske unije, između ostalog i trg ispred požeške Katedrale.

  Razgovarali su o različitim pitanjima međusobne suradnje, napose na kulturnom području na kojem postoje velike mogućnosti. Posvetili su pozornost socijalnim problemima te skrbi koju potrebnima pruža Biskupija putem Caritasa i Grad po svojim službama. U tom smislu razgovarali su i o predbožićnim programima.

  Osvrnuli su se na stanje mjesta stradanja u Gradu za vrijeme II. svjetskog rata i neposredno nakon njega, ukazali na potrebu da se ona još temeljitije istraže te žrtvama iskaže poštovanje dostojnim obilježavanjem. (http://www.pozeska-biskupija.com/)

 • Dušni dan u požekoj katedrali Dušni dan u požekoj katedrali

  Na Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan, biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj katedrali euharistijsko slavlje za sve umrle našeg grada i Biskupije, a posebno za poginule u Domovinskom ratu. - Već smo pohodili grobove svojih najbližih i jedni drugima, ali i pokojnima izrekli neke svoje riječi popraćene molitvom, zapaljenom svijećom i cvijećem. Okupili smo se oko Isusova oltara, znamo govoriti o smrti do smrti, ali što je između, ne znamo o tome ništa, ali zna On, Isus Krist. – riječi na biskupa na početku svete mise.

  U pozdravnoj riječi izrazio dobrodošlicu svima, a posebno onima koji su došli u ime pojedinih razina Grada, na čelu s gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, predstavnicima Hrvatske vojske, Policije, udruga, vatrogasaca, povijesnih postrojbi, te udruga iz Domovinskog rata i posebno županu Alojzu Tomaševiću.
   
  Nakon svete mise krenula je iz katedrale povorka s upaljenim lampionima u kriptu, u kojoj je pokopano 35 svećenika i više od 200 požeških građana u 18. i prvoj polovici 19. stoljeća. Biskup je u kripti pozvao nazočne da o Spomenu vjernih mrtvih iskažu molitvenu zahvalnost i poštovanje svima ondje pokopanima i svima drugima koji su u novije vrijeme, posebno poginuli hrvatski branitelji, pomogli da grad Požega i cijela Hrvatska budu prostori slobode, ljudskog dostojanstva, duhovnog rasta i materijalnog napretka.

 • Gradonačelnik posjetio prvašiće Katoličke osnovne škole Gradonačelnik posjetio prvašiće Katoličke osnovne škole

  Nakon što je jučer u Požegi preko dvije stotine prvašića sjelo u školske klupe gradonačelnik Vedran Neferović danas je posjetio četrdeset i četvero novih mališana Katoličke osnovne škole. I ove su đake prvake jučer dočekali njihovi nešto stariji kolege, poželjevši im dobrodošlicu kroz prigodan glazbeno-scenski program, kada ih je pozdravio i msgr. dr. Antun Škvorčević, osnivač njihove škole.

  Danas ih je posjetio i gradonačelnik Vedran Neferović i darovao im simbolične poklone sa željom da uspješno započnu svoje obrazovanje. Katolička osnova škola otvorila je svoja vrata prije pet godina te je ove školske godine prvi puta započela s predmetnom nastavom.

 • 16. obljetnica uspostave Požeške biskupije 16. obljetnica uspostave Požeške biskupije

  U prigodi spomena 16. obljetnice uspostave Požeške biskupije, ređenja njezina prvog biskupa i 250. obljetnice posvete katedrale središnje slavlje predvodio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević. Slavlje je bila prigoda i za ređenje za đakone, Jurice Gašparovića iz župe Pleternica i Ivana Popića iz župe Podravska Moslavina. Pozdravljajući okupljene na ovom slavlju, među kojima su bili župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Vedran Neferović, Mario Pilon i Darko Puljašić, zamjenici gradonačelnika, simbolično je upitao greadonačelnika: - Jesu li prostorni planovi ili prostorni plan grad Požege konačno sređeni i potvrđeni? – te podsjetio na vrijeme kada je započela gradnja današnje katedrale.

  - Večeras bih se želio podsjetiti na biskupa zagrebačkog Franje Thausya koji je sredinom 18. stoljeća želio Požegu postaviti za srednjovjekovni grad, u njoj izgraditi crkvu, ovu našu sv. Terezije, da bude dostojna one duhovne obnove kojoj je potrebna snaga i dubina Božja. Ovaj trg koji je tada probijen ispred katedrale kao da do danas nije još dovršen i traži svoje mjesto u ovom gradu. Vjerujem da će sadašnji gradonačelnik znati nakon tolikih prostornih planova  ovoga grada reći, haj'mo završiti ono što je davno počelo, osobito zato što je ova crkva postala katedralom, crkvom majkom svih crkava zapadne i srednje Slavonije. -Tako je i ova crkva sv. Terezije, kako je rekao, oblikovana ljepotom onog baroknog izraza, jedna je od najljepših u Hrvatskoj, ali ona je izgrađena zato da bi se u njoj okupljali ljudi i otvarali se Božjoj blizini.

  Poslije svečanog euharistijskog slavlja održan je svečani koncert na kojem su nastupili zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, mješoviti zbor Srednje glazbene škole u Požegi i Katedrali mješoviti zbor te orguljaši Fran Lisec i Tomislav Jurić. Koncert je prvi u nizu što će se održati u sklopu Orguljaške večeri u katedrali, čiji program traje do svetkovine sv. Terezije Avilske.

 • Proslavljen blagdan sv. Terezije, zaštitnice Požege Proslavljen blagdan sv. Terezije, zaštitnice Požege

  Euharistijskim slavljem što ga je u požeškoj katedrali predvodio msgr. Đuro Hranić, prvi puta kao nadbiskup i metropolit Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u zajedništvu sa nadbiskupom i metropolitom msgr. Marinom Srakićem i svim biskupima Metropolije: srijems kim biskupom msgr. Đurom Gašparovićem, varaždinskim biskupom msgr. Josipom Mrzljakom, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom i požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, te svećenicima iz grada Požege te drugih župa Katedralnog arhiđakonata, proslavljen je blagdan svete Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale, Grada Požege i Katoličke klasične gimnazije i katoličke osnovne škole u Požegi.

  Čestitajući svetkovinu sv. Terezije, požeški biskup msgr. Antun Škovorčević, uputio je pozdrav sv. Tereziji s dubokim poštovanjem i zahvalnošću, što je „kroz sjedinjenje s Bogom doprla do istine, dubine, veličine i smisla ljudskog postojanja.“, te joj je pored ostalog poručio: - Ne dopusti da se ovaj Grad ohladi za Boga, izgubi dušu, potone u mrtvilo nemoći, otuđi samome sebi i svojoj najsjajnijoj i najslavnijoj povijesti, prolaznošću i smrću bude zalogom vječnog smisla sreće. -

  Sveta Terezija Avilska je rođena u Avili u Španjolskoj 1515. bila je prva žena naučiteljica Crkve, ključna osoba katoličke reformacije kao mističarka, spisateljica i reformatorica redovničke zajednice karmelićanki. Govoreći o njenom primjeru, msgr. Hranić je pored ostalog rekao: - Terezija nam pokazuje da vjera nije neki ideal kojega bi trebalo ostvariti, nego da je vjera plod susreta i osobni odnos s Isusom Kristom. Vjera nije prvenstveno stvar razuma. Nije ni stvar osjećaja. Vjera je stvar života. Tek kad vjera dotakne život, kad zahvati naše biće i kad nas počne oblikovati, tada postaje jasno što znači odnos s Bogom.

  Svetkovina je započela sinoćnjim molitvenim bdijenjem, a danas svečanom procesijom od crkve sv. Lovre prema Katedrali, u kojoj je bio nošen moćnik svete Terezije primljen iz Avile 2004. godine. Na današnjoj svetkovini u Katedrali bili su brojni predstavnici kulturnog i javnog života, među kojima župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Ferdinand Troha, Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika Vedrana Neferovića i dr.